Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Suplement koji bi žene trebale početi piti već u dvadesetim godinama

Preuzmite sliku

Danas mnogi oko nas uzimaju suplemente u želji da ojačaju i sačuvaju svoje zdravlje. Vitamine i minerale je svakako najbolje uzimati iz hrane, najčešće iz svežeg voća i povrća, ali ponekad je unošenje ovih važnih nutrijenata kroz kapsule i druge preparate važno. Dešava se da te materije ne možemo da unesemo dovoljno hranom, a neophodne su nam da bismo dobro funkcionisali.

Ipak, u svemu se postavljaju mnoga pitanja – kako nam određeni suplement pomaže, kako se pravilno pije, kako bi trebalo da ga uzimamo. Na siteu Eat this izdvajaju suplement koji mnogi ne uzimaju kad bi trebalo, a ljekari preporučuju da žene počnu da ga koriste već u dvadesetim godinama, prenosi Zadovoljna.rs.

U pitanju je kalcijum.

 Kalcijum kao preventiva za osteoporozu

Mnogi misle da kalcijum treba da počnu da uzimaju tek u poznijim godinama. Međutim, stručnjaci kažu da bi trebalo da počnemo da ga pijemo već u kasnim 20-im godinama jer je on vrlo bitan za borbu sa osteoporozom.

„Većina odraslih ne razmišlja o tome kako da spreči osteoporozu sve dok ne budu u 40-im ili 50-im godinama. Ali vrhunac koštane mase, kada je vaša gustina kostiju najveća, dostiže se sa 25-30 godina. A što je veća vaša koštana gustina, to su vaše kosti u boljem stanju kada starite“, kaže dr Megan Vong.

Budući da menopauza ima veliki uticaj na zdravlje kostiju, ona mladim ženama savjetuje da misle na vrijeme.

„Preporučujem im da počnu da uzimaju suplemente kalcijuma prije nego što bude prekasno. Ako odlučite da uzimate ove suplemente, savjet je da to treba da uradite dok jedete, ali ne u isto vrijeme kada uzimate željezo, jer su to dva suplementa koja nikada ne bi trebalo da miješate.“

Prosječnoj odrasloj osobi potrebno je 1.000 mg kalcijuma dnevno, pšu na siteu nih.gov. Količina se povećava na 1.200 mg dnevno za žene starije od 50 godina i muškarce starije od 71 godine.

Ali, uz kalcijum, za zdrave kosti neophodno je još nešto. Vitamin D je jako važan u svemu ovome jer on pomaže vašem tijelu da efikasno apsorbuje kalcijum.

Ako vam nedostaje vitamina D, možda nećete adekvatno apsorbovati dovoljno kalcijuma koji unosite – čak i ako ga dobijate u izobilju. Zato je najbolje konsultovati se sa ljekarom prije bilo kakve suplementacije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,