Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sunce, ti i ja: Posjetiocima Panonskih jezera omogućen besplatan dermatološki pregled (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Kompanija dm drogerie markt pod simpatičnim motom „Sunce, ti i ja” omogućila je posjetiocima Panonskih jezera da obave besplatan dermatološki pregled i da uz pomoć UV kamere otkriju oku nevidljive posljedice UV zračenja na koži.

Ljeto je stiglo i mnogi razmišljaju kako najbolje iskoristiti duge tople dane. U putovanjima, sunčanju, plivanju i drugim ljetnim radostima svi vole uživati, a veliki broj osoba, posebno mladih žele imati preplanulo tijelo tokom cijelog ljeta. Zbog toga adekvatna zaštita i njega kože pada u drugi plan iako stručnjaci često upozoravaju na opasnosti štetnog UV zračenja.

U cilju informisanja javnosti o štetnom utjecaju sunčevog zračenja na kožu te ukazivanja na važnost redovnih dermatoloških pregleda i samopregleda kože dm realizuje kampanju „Djeca sunca”, u okviru koje organizuje edukativno-zabavne događaje na poznatim kupalištima u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, najveći lanac drogerija u BiH, dm drogerie markt je posjetiocima Panonskih jezera u Tuzli omogućio besplatne dermatološke preglede i tom prilikom je ukupno 134 građana obavilo pregled, a 24 je upućeno na daljne pretrage. Osim toga, brojni posjetioci imali su priliku snimati lice UV kamerom i na taj način otkriti oku nevidljive posljedice štetnog sunčevog zračenja na koži.

Informisanje i edukacija javnosti je polazna tačka u prevenciji kožnih oboljenja. Bogatom ponudom proizvoda za zaštitu od sunca u dm prodavnicama te besplatnim dermatološkim pregledima želimo da doprinesemo zdravlju građana i da ih potaknemo na redovne preglede i otkrivanje potencijalno opasnih promjena na koži u najranijem stadiju.” – kazala je članica Uprave dm-a Admira Isaković.

Ovom prilikom razgovarali smo sa mr. sci. dr. Jasminkom Alibegović koja je kazala da sunce, iako je izvor života, ima i svoju štetnu stranu, a to su UVA i UVB zračenja, koja dovode do ubrzanog starenja i pojave karcinoma kože.

Zahvaljujući kompaniji dm u saradnji sa ljekarima dermatolozima održani su besplatni dermatološki pregledi jer ovakvim aktivnostima nastojimo ukazati građanima na važnost zaštite kože od sunca. Osim pregleda, posjetioce smo informisali na koji način svakodnevno mogu zaštiti kožu, a da je na prvom mjestu potrebna zdrava ishrana, odgovarajuća odjeća kao i pravilna upotreba sredstava za zaštitu kože od sunca. Naš cilj je preventivno djelovati, jer u svijetu ali i kod nas sve je veći broj osoba oboljeli od karcinoma kože.” – dodala je mr. sci. dr. Jasminka Alibegović, dermatovenerolog.

U zabavnom dijelu programa mališani su u veselom dječijem kutku uživali u šarenoj zabavi, a brojni posjetioci ovog događaja učestvovali su u limbo plesu i aqua aerobiku, te osvajali vrijedne nagrade.

Prema riječima prim. dr. Melihe Ahmetbašić evidentno je da je povećan broj pacijenata sa karcinomima kože tako da je ovaj projekt od velikog značaja jer se ranim otkrivanjem karcinoma mnogo doprinosi uspješnom izlječenju.

Bitno je educirati građane da je kožu potrebno štititi od ranog djetinjstva, zato što je koža organ koji najviše pamti. Nadamo se da će se ovim projektom svijest građana o štetnom utjecaju sunca i važnosti adekvatne zaštite kože povećati i da će se doprinijeti smanjenju broja oboljenja.” – naglasila je prim. dr. Ahmetbašić, spec. dermatovenerolog.

Svi građani mogu podržati kampanju „Djeca sunca” do 17. jula kupovinom 2 ili više proizvoda za sunčanu njegu kose i tijela te tako ostvariti 20% popusta. Na ovaj način učestvuju u donaciji ručnih dermoskopa Udruženju za prevenciju i zaštitu od raka kože „Melanoma u BiH”.

Serija edukativno-zabavnih događaja „Sunce, ti i ja” nastavlja se 25.7. na plaži u Neumu.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.  – dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od juna 2006. kada je otvorena prva dm prodavnica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za osam godina dm se pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija s više od 480 zaposlenika i 57 prodavnica u 34 grada te distribucijskim centrom u Sarajevu. U poslovnoj godini 2013/14. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 104,5 miliona KM. Asortiman dm-a obuhvata preko 11.000 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača. Među dm robne marke spadaju Balea, alverde, DAS gesunde PLUS, s.he stylezone, Denkmit, babylove i mnoge druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje