Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta nas to nesvjesno koči da napredujemo

Preuzmite sliku

Uljuljkanost u trenutno stanje. Zadovoljavanje postojećim ukazuje na nedostatak želje za boljim, i u suštini znači odustajanje od pokušaja da se okolnosti izmjene. 

Muškarac uljuljkan u udobnost postojećeg stanja djeluje samo ako ga na to prisile spoljašnje okolnosti. Moderno društvo je postalo preudobno za muškarce.

U prošlosti, oni su ulagali energiju zbog nužnosti izlaganja neprestanim opasnostima kako bi preživjeli i ovladavali novim resursima.

Ali takvih nužnosti više nema: najveći broj nas radi u sigurnim, kontrolisanim okruženjima koji najčešće ne zahtjevaju fizički napor.

To, u kombinaciji sa činjenicom da smo okruženi svom silom elektronskih uređaja i ekrana koji omogućavaju trenutno dostupnu zabavu uzrokuje, ako to dozvolimo, fizičku degradaciju koja posljedično – i prilično brzo – slabi i um.

 • Egzistencija se tada sve više zasniva na razonodi – sportu, video igrama, televiziji ili internetu.

  Umjesto usmjerenosti na lične ciljeve i poduhvate koji daju jedinstveno individualni pečat egzistenciji – bilo u pitanju građenje karijere, dostizanje određene forme ili potraga za emotivnom ravnotežom kroz intimne veze – takvi (beta) muškarci postaju zombiji konzumerizma i proždiru sportske prenose, video igre ili epizode televizijskih serija kao da je u pitanju hrana bogova.

  A kad se čovjek nađe u toj zamci, čak i djelić napora da se stanje izmjeni se čini kao nepodnošljiv teret.

  Zadovoljavanje postojećim je tiho odumiranje, i nije način da se živi – barem ne kao muškarac.

  Neophodno je imati određeni cilj ili svrhu, lično značenje ka kome ćemo težiti. Svaki muškarac treba da osjeća strast za nešto ka čemu će usmjeravati svoj put. (esquire.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,