Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sedam znakova da je vašem organizmu potrebno više folne kiseline

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali da konzumiraju 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ova supstanca, takođe je poznata kao folna kiselina ili vitamin B9, ključna je za naše zdravlje jer pomaže našem tijelu da popravlja DNK i proizvodi crvene krvne ćelije.

Ako vašem tijelu fali folne kiseline, možete da primijetite određene simptome, čak i da razvijete anemiju, piše Femina.

Ovo je spisak najčešćih znakova koji pokazuju da je vašem organizmu potrebno više folne kiseline.

Kognitivni problemi

 • Folna kiselina je izuzetno važna za vaš centralni nervni sistem. Ako vaše tijelo nema ovaj vitamin, možete da se boriti sa depresijom, da imate problema sa koncentracijom i da se osjećate zaboravnim i razdražljivim. Ako se ne liječi ispravno, nedostatak folne kiseline može takođe povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest.

  Bolovi u tijelu

  U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, vaš mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ koji nema kisika, tako da možete osjetiti i bol u drugim dijelovima vašeg tijela, posebno u prsima i nogama.

  Blijeda koža

 • Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, odgovoran je za transport kiseonik iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada vaše tijelo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svoje unutrašnje organe obezbijedili potrebnom količinom kiseonika. To može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.

  Nedostatak daha

  Uz ovaj simptom, takođe možete da osjetite povećanu brzinu otkucaja srca i osjećaj vrtoglavice ili čak nesvjesticu.

  Probavni problemi

  Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i proljeva nakon jela mogu biti prvi znak da vašem tijelu treba folna kiseline. Osim toga, u teškim slučajevima, takođe možete da patite od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

  Rane u ustima i oticanje jezika

 • Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, pa ne biste trebali da ih zanemarite. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, takođe možete da osjetite bol pri gutanju ili da patite od bolnog jezika i stomatitisa.

  Smanjeni osjećaj ukusa

  Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može da dovede do problema sa varenjem hrane.

  Kako popuniti deficit folne kiseline

  Većina ljudi može da dobije potrebne količine folne kiseline iz ishrane.

 • Bogati izvori folne kiseline su špinat, tamno zeleno lisnato povrće, pasulj, kelj, orasi, pomorandža, limun, soja, džigerica, pirinač, pivski kvasac, cijelo zrno žitarica, pšenične klice, mlijeko.

  Folna kiselina se primjenjuje posebno, u komleksu B vitamina ili u multivitaminskim preparatima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,