Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Savjeti kako održati mozak zdravim

Ako bismo živjeli 150 godina, svi bismo na kraju pokazali znakove starenja mozga. Tako dug život značio bi da bismo svi u nekom trenutku postali zaboravni. Ali postoji par stvari koji možete već sad početi raditi da biste usporili ovaj proces.

Javno zdravstvo Engleske izjavilo je da radi na novoj metodi koja bi omogućila pacijentima da saznaju starost svog mozga, u sklopu borbe protiv demencije. Što se tiče strukture vaše sive materije, kada pređete sredinu dvadesetih godina, ona samo ide nizbrdo. Stukturni pad je neizbježna činjenica života. Ako bismo živjeli 150 godina, svi bismo na kraju pokazali znakove starenja mozga. Tako dug život značio bi da bismo svi u nekom trenutku postali zaboravni. Ali postoji par stvari koji možete već sad početi raditi da biste usporili ovaj proces.

Naučite da svirate muzički instrument

Sviranje instrumenata podrazumijeva manipulacije objektima sa raznim dijelovima tijela (prstima, plućima i ustima na primjer) za proizvodnju koordinisanih i preciznih zvukova. Čak i čitanje nota obuhvata dekodiranje znakova na papiru, koje označavaju početak, trajanje i stil svake note.

Igrajte šah

Šah zahtijeva da zamislite potencijalne poteze oba igrača i da ih imate u vidu. Mogućnosti i zamke svakog potencijalnog poteza moraju biti analizirane da biste izabrali najbolju strategiju. Što se više osoba trudi da unaprijed razmišlja, u mozgu se više aktiviraju određene moždane oblasti. Poboljšanje vaše memorije može imati pozitivan uticaj i na inteligenciju. Dakle, igrajte šah, možda čak postanete pametniji!

 • Plešite

  Ples je suštinski društveni događaj. Poznato je da održavanje društvenih kontakata sa drugim ljudima ima snažan pozitivan uticaj na mentalno zdravlje i blagostanje, jer se pojedinci osjećaju povezano u zajednici. Većina plesnih stilova zahtijeva pažljivu koordinaciju sopstvenih pokreta sa partnerovim, koji moraju biti sinhronizovani i u ritmu sa muzikom. Fizički kontakt pokreće oslobađanje oksitocina u krvotok. Ovo izaziva osjećaj povjerenja, ugodnosti i pripadnosti.

 • Čitajte

  Čitanje podrazumijeva povezivanje slova u riječi, riječi u rečenice i povezivanje značenja jedne rečenice sa značenjem prethodne i naredne. Slike moraju biti spojene u oku uma, a zvukovi u uhu uma. Morate se prisjetiti prethodnih poglavlja da biste protumačili nove događaje i moguće buduće scenarije.

  Bez obzira da li ćete svirati neki instrument, odigrati partiju šaha, plesati ili pročitati knjigu, ključ za inspiraciju vašeg mozga je da to radite redovno. Sjajna vijest je da su ovo zabavne aktivnosti koje svako može da uradi kako bi održao zdrav mozak što je duže moguće. (bukamagazin)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,