Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Psyllium – prirodni lijek za bolju probavu i vitku liniju

Preuzmite sliku

Plantago psyllium i Plantago indica, buhačica i indijski trputac, jednogodišnje su biljke koje pripadaju vrstama trpuca čije se sjemenke, pune polisaharidnih sluzi, često koriste u fitoterapiji.

Biljna droga, psilium, koju može predstavljati sjemenka, ali i ovojnica sjemena, u fitoterapijske se svrhe koristi upravo zbog svojstva polisaharidnih sluzi da na sebe navlače i vežu vodu (imaju sposobnost povećavanja svog volumena do 15 puta). Osim u zapadnjačkoj fitoterapiji, psilium se često koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini već hiljadama godina, piše Naturala.hr.

Sjemenka i ljuskice dobivene iz ovojnice buhačice i indijskog trpuca koriste se kao izvordijetalnih vlakana, ali zbog navedenih svojstava, i kao jedan od najuspješnijih i neškodljivihprirodnih laksativa. Psilium se tako često koristi i u kurama mršavljenja kao prirodna pomoć za drenažu (čišćenje) probavnog sistema s kojom se uvijek sugerše započeti kuru mršavljenja.

Apsorpcijom vode, psilium povećava svoj volumen za 10- 15 puta te stvara osjećaj sitosti, a osim za drenažu crijeva, djelotvorna je  pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih uz probavu. Dokazano pomaže i pri regulaciji povišenog holesterola.

U prehrani se psilium koristi kao zgušnjivač i stabilizator, a u fitoterapiji kod kronične konstipacije, dizenterije, proljeva, cistitisa, problema s motilitetom crijeva s gubitkom stolice (kod analnih fistula, hemoroida,  trudnoće, sindroma iritabilnog kolona, nakon operacije crijeva) i površinski kod furunkuloze.

Sjemenke i ovojnice sjemena buhačice i indijskog trpuca osim što se često koriste za drenažu crijeva i u tretiranju hronične opstipacije, iako na prvi pogled izgleda pomalo kontradiktorno, koriste se i u tretiranju dijareje kao i sindroma iritabilnog kolona. Razlog je u tome, što psilium, kada prolazi kroz crijeva, veže suvišnu vodu iz crijeva na sebe i tako pomaže i kod stanja dijareje kada se koristi u većoj dozi od one za konstipaciju i drenažu crijeva.

Doziranje:

– u slučajevima konstipacije, za drenažu crijeva: 7-25 g/dnevno
– za zaustavljanje proljeva: 10 – 30 g/dnevno
– za smanjivanje masnoća u krvi: 10g/ dnevno

Psilium može utjecati na apsorpciju nekih lijekova (antibiotici, varfarin, digoksin) te se ne preporučuje uzimati te lijekove sat vremena prije ili sat vremena nakon uzimanja psiliuma.  Psilium je obavezno uzimati uz veće količine vode.

Psyllium iz organskog uzgoja, porijeklom iz Indije, možete pronaći u apotekama, biljnim ljekarnama, trgovinama i trgovinama zdrave hrane.

Upotreba: Dodati pola do 2 supene kašike Psylliuma na jednu šoljicu tople vode, dobro pomiješati te odmah popiti kako ne bi postalo pregusto.

Ako ga se pije za mršavljenje treba ga popiti 30 minuta prije obroka, a tokom korištenja Psylliuma potrebno je piti veće količine vode. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,