Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

‘Psihoterapeut’ u džepu: Pet besplatnih mobilnih aplikacija koje poboljšavaju mentalno zdravlje

Preuzmite sliku

Mentalno zdravlje je nešto što ne bismo nikako smjeli zanemarivati jer utiče na baš sva područja našeg života. Ovih se dana nudi besplatna psihološka pomoć telefonskim i online putem, ali vrijedna nadopuna tome mogu biti i mobilne aplikacije.

One su posebno korisne ako je ovo tek vaš prvi susret s borbom za mentalno zdravlje te osjećate nelagodu obratiti se izravno stručnjaku.

Evo nekih od njih:

1. What's Up

Jedna od aplikacija s vrlo visokim ocjenama korisnika je What's Up, a u svom pristupu koristi kognitivno-bihevioralnu terapiju kombiniranu s terapijom prihvaćanja i posvećenosti (tzv. ACT). Time se nastoji pomoći kod problema s depresijom, anksioznošću, stresom i brojnim drugim tegobama.

Zamišljena je kao praćenje pozitivnih navika, koje nastoji zadržati kod korisnika, te onih negativnih koje se nastoji razbiti. Također sadrži više od stotinu različitih pitanja kojima se nastoji proniknuti istinsko raspoloženje svakog korisnika, te se potom usredotočuje na učenje kako zaustaviti negativne unutrašnje monologe.

Dostupno za Android.

2. No More Zero Days

Kada nam se čini da su nam svi dani jednaki, od velike nam pomoći može biti aplikacija No More Zero Days koja nas potiče na postavljanje malih i velikih ciljeva koje možemo postići u jednom danu i tako utiče na naše raspoloženje. Na kraju dana postavlja vam se pitanje što se postigli, a koliko to god bilo malo ili veliko, povratna informacija daje vam do znanja da već i tim korakom budućnost izgleda svjetlija.

Dostupno za Android i iOS.

3. Skills

Za one koje više vole izazove za mentalno zdravlje u obliku igara tu je sjajna aplikacija Skills. Sastoji se od 13 igara koje se usredotočuju na jačanje tolerancije na stres, a koje se temelje na radu dr. Martina Bohusa, jednog od vodećih istraživača psihoterapije u dijalektičkoj terapiji ponašanja. Svaka od 13 igara ima svoju svrhu, a kako ih rješavate, tako otključavate višeg nivoa i dobivate više savjeta za jačanje svog mentalnog zdravlja.

 • Dostupno za Android i iOS.

  4. Self-help Anxiety Menagment (SAM)

  SAM je aplikacija koja nudi širok raspon metoda za samopomoć onima koji su odlučni pobijediti anksioznost. Aplikaciju je razvio tim sveučilišnih psihologa, informatičara i studenata kao prvih korisnika.

  Ono što se posebno ističe kod nje je to što pokriva različite aspkete anksioznosti: sve od informacija o samom poremećaju, misilima koje prolaze glavom anksiozne osobe, načinima fizičkog opuštanja, načinima mentalnog opuštanja pa sve do veze tjelesnog zdravlja i anksioznosti. Također je od velike pomoći vodič kako sve te savjete pretvoriti u realnost, a podrška se može naći i od ostalih korisnika u zatvorenoj grupi.

  Dostupno za Android i iOS.

  5. Pretežno vedro

  Aplikacija koja je namijenjena djeci i mladima, a ujedno na hrvatskom jeziku, nastala je kao rezultat zdravstvenih projekata čiji je cilj zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja djece i mladih, čiji je nositelj bio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Aplikacija se sastoji od četiri komponente pod nazivom: Kako si danas?; Ah! Ti osjećaji!; Pretežno vedro (igra); Pitaj? Ne skitaj! (E-savjetovalište).

  Nakon što odredite svoje trenutno raspoloženje bilježeći ugodne i neugodne osjećaje, možete se dodatno informirati koristeći vizualne, edukativne i/ili zabavne sadržaje koji su vezani uz emocionalnu pismenost. Možete zatražiti i savjet stručne osobe, ako je to potrebno, kako biste bolje razumjeli sebe i svijet oko sebe.

  Dostupno za Android. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje