Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preporuke za ishranu tokom Kurban-bajrama za osobe s hroničnim bolestima

Preuzmite sliku

Doktor Murat Dogan s Medicinskog fakulteta Univerziteta Hitit naveo je da pacijenti s dijabetesom, povišenim holesterolom i krvnim pritiskom, gihtom, cirozom, hroničnim zatajenjem bubrega i koronarnim arterijama trebaju obratiti pažnju na svoju ishranu tokom vjerskog praznika Kurban-bajrama, javlja Anadolija.

Skrenuo je pažnju na povećanu konzumaciju crvenog mesa, slatkiša, šećera i soli tokom praznika.

Naveo je da bi hronični bolesnici u ovom periodu trebalo da se pridržavaju preporuka svojih ljekara.

“Naši pacijenti s hroničnim bolestima trebalo bi da preferiraju nemasno crveno meso i preporučujemo im da uzimaju lijekove bez preskakanja doze, počevši od jutarnjeg obroka. Treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju mesa”, rekao je Dogan.

Skrećući pažnju na prekomjernu konzumaciju soli zbog praznika, Dogan je rekao:

“Osim ako naš ljekar ne preporuči drugačije, preporučuje se konzumiranje jedne kašičice, odnosno u prosjeku 5-6 grama soli dnevno. Prekomjerna konzumacija soli može pogoršati visok krvni pritisak i zatajenje srca, što znači odlazak u hitnu pomoć umjesto dobrog odmora.”

Njegova preporuka je i da osobe, koje imaju stomačne i crijevne tegobe, kurbansko meso konzumiraju 24 sata nakon klanja.

“Konzumiranje proizvoda s visokim glikemijskim indeksom kao što su pekarski proizvodi, šećer, čokolada i drugi može uzrokovati nagle fluktuacije šećera u krvi ili, kako narod kaže, šećernu komu. Zato im se preporučuje da se što više pridržavaju ishrane”, upozorio je Dogan.

Istakao je i da su temperature zraka u porastu te je građanima preporučio da piju osam do deset čaša vode dnevno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,