Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodično ljetovanje: Šta ponijeti od lijekova na put?

Preuzmite sliku

Ukoliko s djetetom krećete na put, pored zaštitne kreme za sunčanje, morate da ponesete i priručnu apoteku.

Priručna apoteka treba da sadrži:

1. Tablete protiv povraćanja

Dramamine (dimenhidrinat) je odličan preparat za rješavanje ovog problema. Lako dolazi do mozga i smanjuje osjećaj mučnine.

Daje se prije puta ili prije dionice puta koja je posebno teška, a NE kada se mučnina već pojavila (tada je obično kasno jer djeca povrate i lijek).

Predškolsko dijete može da dobije četvrtinu tablete (maksimalno tri puta dnevno), a školskoj djeci sljeduje polovina do maksimalno jedne tablete (2-3 puta dnevno, ako zatreba). Adolescenti dobijaju dozu za odrasle: od jedne do dvije tablete (dva do tri puta tokom dana). Ovaj preparat se uglavnom dobro podnosi, a jedan od glavnih sporednih efekata je pospanost, što može da bude i dobro za put. Nažalost, željeni efekat lijeka – smanjenje mučnine, je individualan – neka djeca zaista prestanu da se žale na muku, ali kod druge ni maksimalna doza ne pomaže.

2. Lijekove za “obaranje” temperature

Povišenu temperaturu, sa minimalno neželjenim efektima, snižavaju lijekovi kao što su Paracetamol (Febricet, Paracet, Miralgin, Eferalgan…) ili ibuprofen (Brufen). Pored sirupa treba ponijeti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dijete povraća ili jednostavno neće da proguta sirup. Naravno, ne treba ih koristiti kada dijete ima proliv.

Pored skidanja visoke temperature ovi lijekovi su i dobri analgetici – mogu da ublaže bol. Oni su veoma dobri za terapiju sunčanice, naravno, uz uzimanje velikih količina tečnosti.

3. Lijekove protiv alergija

Sirup sa antihistaminikom treba, takođe, imati kod sebe jer na ljetovanju nisu rijetke alergije (na sunce, insekte). Zato ne zaboravite loratadin (Claritine, Pressing) ili terfenadin (Bronal, Tefen), efikasne i bezbjedne lijekove protiv alergija, posebno kada je riječ o uobičajenim alergijama kakva je, na primjer, koprivnjača (urtikarija). Oni, takođe, mogu da ublaže tegobe kod opekotina koje su izazvane prekomjernim sunčanjem. Kada mališana izujedaju dosadni komarci obično sve prođe bez problema, ali ako je svrab nesnosan, a mjesta uboda veoma otečena, ne treba oklijevati sa davanjem antihistaminika.

4. Kapi za nos

Za bebe je pogodan rastvor efedrina (0.5%), a veća deca mogu koristiti jače kapi, naravno za djecu (Olynth, Adrianol, Nafazol…). Kapaljka je obavezna uz kapi (čak i kada nije predviđena od strane proizvođača), a ako su kapi u vidu nazalnog spreja – nije potrebna. Kapi se ne daju duže od 4-5 dana, a to je obično dovoljno da ljetna “mini prehlada” prođe.

5. Sredstva za nadoknadu tečnosti (za oralnu rehidraciju)

Orosal je jedan od tih preparata (ima ih sve više na tržištu), a lako se rastvara u vodi prema uputstvu koje je na poleđini kesice. Treba se držati pravila “često po malo”, naročito ako dijete povraća.

6. Antibiotik

Iako ne treba samostalno “uključivati” antibotike, valja imati neki sirup sa antibiotikom širokog spectra kod sebe. Amoksicilin ili Eritromicin (još bolje Hemomicin), ili Bactrim su liekovi koji mogu biti od koristi kada se dijete razboli na moru. Trebalo bi prije započinjanja terapije konsultovati ljekara.

7. Antibiotsku kremu

Nije loše imati i neku antibiotsku kremu (Enbecin, Chloramphenicol, Gentamicin) jer nije rijetko da djeca sa promjenom ambijenta dobiju infekciju kože.

8. Kapi za oči

Boravak na pijesku i često trljanje oka mogu da dovedu do zapaljenja vežnjače (konjunktivitis), pa zato nije loše ponijeti na ljetovanje antibiotske kapi za oči (Gentokulin, Enbecin, Eritromicin…).

Pored antibiotskih, treba imati i kapi koje sadrže i kortikosteroid (sa ili bez antibiotika) koji može umiriti alrgijsko zapaljenje konjuktive. Ovo se nekada može desiti kada djeca dugo rone otvorenih očiju (bez maske za ronjenje), ali se može javiti i kao dio alergije na sunce. Obavezno se treba držati propisanih doza, a najbolje je prije upotrebe konsultovati ljekara.

9. Sterilnu gazu i hanzaplast

Sterilna gaza i hanzaplast zauzimaju malo mjesta, a mogu biti veoma korisni.

10. Antiseptični rastvor

Neki antiseptični rastvor (povidon, 3% hidrogen ili 3% borna kiselina) je neohodan za pravilnu obradu posjekotina ili oderotina kada dijete nezgodno padne. (yumama.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje