Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pojavila se nepoznata bolest pluća povezana s e-cigaretama

Preuzmite sliku

Iako Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da istraživanja još uvijek nisu završena, popularnost e-cigareta i dalje raste.

U SAD-u se istražuje oko 100 misterioznih bolesti pluća i njihova moguća povezanost s korištenjem upravo ovih cigareta.

Veliki broj oboljelih, tinejdžeri i mladi, hospitalizovani su, neki na intenzivnoj njezi i aparatima za disanje. Službeno su američke zdravstvene službe potvrdile 31 slučaj a nekoliko desetaka se još istražuje. Za sada nije poznato hoće li se pacijenti u potpunosti oporavit, prenosi Express.hr

Simptomi ove teške bolesti su: Otežano disanje, manjak daha i bol u prsima. Neki pacijenti su imali i visoku temperaturu, kašalj, i povraćanje.

Centar za kontrolu bolesti (CDC) radi na otkrivanju uzroka ovih slučajeva koji su potvrđeni u državama Kalifornija, Illinois, Indiana, Minnesota i Wisconsin i kako kažu “povezani su sa e-cigaretama”.

Još uvijek se ne zna da li ovo stanje uzrokuje neka zarazna bolest, a ni da li su sigurno povezani s e-cigaretama ili s onim što se kroz njega udiše.

Najčešće se koriste JUUL, a pacijenti su im rekli da su u uređajima koristili različite sastojke, uključujući duhan, proizvode na bazi marihuane i neke domaće pripravke, piše The Washington Post.

 • CDC je izdao upozorenje na nivou čitave države.

  Predsjednik američke Vaping Association, Gregory Conley kaže da ih mjesečno koristi 10 miliona ljudi bez ikakvih problema.

  “Mislim da je vjerovatnije da su te stvari koje ostavljaju posljedice na plućima zapravo amaterski pripravci koji se mogu nabaviti na ulici i sadrže THC ili neke ilegalne droge, a ne nikotin”, rekao je.

  Ipak, zdravstveni stručnjaci nisu sigurni da li je o tome riječ. “Ne možemo nikako dokazati da li je ovo siguran uređaj, nemamo primjera iz historije”, rekla je Emily Chapman iz udruženja Children’s Minnesota, koji su liječili četvero tinejdžera u dobi od 16 do 18 godina. Posljednjih mjeseci tinejdžeri su većinom dolazili sa simptomima koji upućuju na bakterijsku upalu pluća, kašalj, nedostatak daha, temperaturu. Ipak, njihovo stanje se pogoršavalo, uprkos liječenjima sa antibioticima, i kisikom. Neki su morali biti spojeni i na uređaje za disanje.

  Upravo zbog toga su liječnici to stanje povezali sa upotrebom e-cigareta pa su ih, između ostalog, počeli liječiti i sa steroidima. Stanje im se popravilo. Još uvijek ne znaju da li će ostati neke trajne posljedice.

  “Dijagnoza u ovim slučajevima jako je kompleksna jer su simptomi slični običnoj infekciji ali dovode do ozbiljnih komplikacija i dugotrajne hospitalizacije. Medicinska pomoć je neophodna, a stanje se brzo pogoršava ako se ne liječi na pravi način”, kaže Chapman.

  E-cigareta zdrava je alternativa pušenju. Zdravija je zbog toga što ne sadrži u sebi više od 4.000 hemijskih sastojaka kao klasična cigareta. Sadrži samo tekućinu s nikotinom, a dim kojeg oslobađa, je vodena para obogaćena nikotinom, ističe ona.

  Istraživanje Nacionalne akademije nauke, inženjerstva i medicine je pokazalo da one jesu manje štetne od pravih cigareta, ali da i dalje predstavljaju rizik za zdravlje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,