Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet znakova da pijete previše kafe

Preuzmite sliku

Većina ljudi ujutro jednostavno mora popiti kafu kako bi mogli funkcionirati. A koliko je previše kafe?

Jedna šalica dnevno sasvim je u redu, no neki znaju pretjerati i to može imati štetna djelovanja za organizam. Ako niste sigurni pijete li previše kave, postoji nekoliko znakova koje će vam tijelo dati da vam signalizira da smanjite unos kofeina.

Loš san

Iako vam kava može pomoći da se ujutro probudite i da ostanete budni tijekom poslijepodneva, zbog količine kofeina koju konzumirate može vam biti teško zaspati. Istraživanja pokazuju da konzumacija značajnih količina kofeina čak šest sati prije spavanja može poremetiti kvalitetu vašeg sna.

Anksiozni ste

Kava je stimulans koji vaše tijelo potiče da funkcionira po principu “borbe ili bijega”. Dakle, pijenje čak i umjerenih količina kofeina može dovesti do osjećaja tjeskobe i stresa – pogotovo ako se već borite s općim anksioznim poremećajem.

Jedno istraživanje na zdravim odraslim muškarcima otkrilo je da su oni kojima je dato 300 mg kofeina (oko tri šalice kave) prije stresnog zadatka izvijestili o povišenju krvnog tlaka, hormona stresa i udvostručili prijavljenu razinu stresa u usporedbi s onima koji su dobivali placebo.

Laksativno djelovanje

Možda ste ovo već primijetili, ali kava vas tjera na veliku nuždu. Kofein u kavi aktivira debelo crijevo i rezultira povećanom potrebom za nuždom. Prema Međunarodnoj zakladi za gastrointestinalne poremećaje, pijenje samo dvije ili tri šalice kave dnevno dovoljno je da izazove proljev.

Drhtanje

Nalet energije, praćen naglim padom, znak su da je vrijeme da smanjite unos kofeina. “Kofein ubrzava vaš središnji živčani sustav. Kao rezultat toga, pijenje više od umjerenih količina kave – oko tri šalice kod osoba koje nisu osjetljive na kofein – može uzrokovati da se osjećate drhtavo. Možete čak primijetiti mučninu ili osjećati kao da vam srce ubrzava”, kaže dijetetičarka Kelli McGrane.

Debljanje

Ako ne pijete čistu crnu kavu nego dodajete mlijeko, vrhnje ili šećer te kalorije se gomilaju i mogu dovesti do debljanja. Ako dodate dvije žličice šećera, 28 grama vrhnja za kavu i tako pijete kavu dva puta dnevno to je 375 kalorija, piše Eat this.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,