Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovseno mlijeko: Nuspojava ovog mlijeka na koju treba obratiti pažnju

Preuzmite sliku

Ovseno mlijeko je izvrsna alternativa za one koji ne mogu da piju mlijeko životinjskog porijekla i one koji su alergični na orašaste plodove, pa ne mogu da piju ni mlijeko od badema.

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica, i ne sadrži gluten. A da li je i jednako nutritivno bogata kada je u tečnom obliku? Tačnije, koliko je ovseno mlijeko bogato nutrijentima u odnosu na ovas u izvornom obliku? Pa baš i nije.

Ovseno mlijeko i dalje je dobra alternativa, ali treba biti svjestan da se ovseno mlijeko nutritivno razlikuje od ovasa.

Ono ima i jednu nuspojavu – brzo podiže nivo šećera u krvi. To može da bude problem za dijabetičare. Stvar je u tome da tijelo mnogo brže probavlja tečnost, pa samim time ona i mnogo brže utiče na nivo šećera u krvi, prenosi N1.

Ovseno mlijeko pravii se od vode i ovasa, ali proizvođači često dodaju i šećer, zbog toga je bitno da obratite pažnju na deklaraciju i odaberete ono sa što manje dodatog šećera, piše Eat This, Not, That.

Takođe bi trebalo da budete svjesni, ukoliko koristite ovo mlijeko, da ono sadrži i ugljikohidrate. Oni nisu nužno loši, ali ljudi često zanemare da se nalaze i u takvim “zdravim” opcijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,