Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najčešći uzroci mutnog urina, evo kako riješiti taj problem

Preuzmite sliku

Ako se pitate zašto je mutan urin, znajte da je najčešće riječ o dehidraciji, to jest nedovoljnom unosu tečnosti. Ali zamućenje urina mogu izazvati i drugi faktori.

Mutan urin može biti znak različitih zdravstvenih problema ili fizioloških promjena u organizmu.

Zašto je mutan urin: Najčešći uzroci mutnog urina

Evo nekoliko mogućih razloga za pojavu mutnog urina, kao i informacija o tome na koje zdravstvene poremećaje može ukazati i kako se taj problem može riješiti:

1. Nedostatak hidratacije: Jedan od najčešćih razloga za mutan urin je nedostatak hidratacije. Kada ne unosite dovoljno tečnosti, urin postaje koncentrisan i može postati mutan. Povećanje unosa vode može pomoći u razređivanju urina.

2. Infekcija urinarnog trakta (IUT): Mutan urin može biti znak infekcije urinarnog trakta, uključujući infekcije mokraćnog mjehura ili bubrega. Pored mutnog urina, simptomi infekcije mogu uključivati bol ili peckanje prilikom mokrenja, česte potrebe za mokrenjem, groznicu i bol u donjem dijelu stomaka. Liječenje obično uključuje antibiotike koje propisuje ljekar.

3. Prisustvo kristala ili kamena: Mutan urin može biti posljedica prisustva kristala ili kamena u urinu. Ovi kristali se mogu formirati zbog promjena u koncentraciji minerala u tijelu. Liječenje zavisi od vrste kristala ili kamena i može uključivati dijetalne promene, ljekove i druge terapije.

4. Drugi zdravstveni problemi: Mutan urin može biti povezan i sa drugim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, cistitis, nefritis, i druge bolesti bubrega ili jetre. Ako primjetite da vaš urin postaje mutan i to se nastavi ili pridruži drugim simptomima, obavezno se obratite ljekaru.

 • Kako se rješava problem mutnog urina

  Povećajte unos tečnosti: Ako je mutan urin rezultat nedostatka hidratacije, povećajte unos vode i drugih tečnosti.

  Posjetite ljekara: Ako primjetite mutan urin i zabrinuti ste zbog toga ili imate druge simptome, posjetite svog ljekara. On ili ona će moći da utvrdi uzrok i preporuči odgovarajući tretman.

  Pratite svoje simptome: Ako imate druge simptome poput bola prilikom mokrenja ili groznice, obavezno obavestite svog ljekara kako bi mogao da postavi tačnu dijagnozu i prepiše odgovarajući tretman.

  U svakom slučaju, važno je da obratite pažnju na promene u urinu i da se konsultujete sa stručnjakom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman, piše lepotaizdravlje.rs.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,