Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je top 5 najzdravijih dijeta na svijetu

Preuzmite sliku

Ako je vaš cilj da dugoročno kontrolišete svoju težinu i jedete zdravo, isprobajte jednu od ovih dijeta za koje nauka tvrdi da su efikasne, a struka da su zdrave.

Mršavljenje i dijete su dio svakodnevice većine nas, ali kada jednom poželite da se uhvatite u koštac sa svojim navikama u ishrani, tek tada počinje posao. Šta je to zdravo, kako se hraniti i šta to meni odgovara? U moru dijeta koje su dostupne na klik, ponekad je teško odabrati onu koja će odgovarati vašim navikama, ukusu, ali i zdravstvenom stanju.

Američki panel vodećih stručnjaka za medicinu i ishranu, među kojima su doktori specijalizovani za dijabetes, zdravlje srca i gubitak težine sastavio je spisak najboljih dijeta na svijetu u 2023. godini.

Mediteranska dijeta

Ova je dijeta ocjenjena kao ubjedljivo najzdravija. Mediteranska dijeta se zasniva na tradicionalnom načinu ishrane u 21 zemlji koja se graniči sa Sredozemnim morem, uključujući Grčku, Italiju i Tursku. Iako ljudi koji žive u ovom raznolikom kraju jedu različite vrste hrane, njihova ishrana se prvenstveno sastoji od biljaka, integralnih žitarica, graha, orašastih plodova, morskih plodova, nemasne živine i nezasićenih masti iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kao što znamo, ove namirnice su veoma korisne.

Mediteranska dijeta se fokusira na kvalitet, a ne na jednu hranljivu materiju ili grupu hrane. Brojne studije su pokazale da ovaj model ishrane smanjuje rizik od određenih hroničnih zdravstvenih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, a istovremeno poboljšava kvalitet života.

 • voce zdrava hrana voce
 • DASH dijeta

  DASH dijeta je skup pristupa ishrani posebno osmišljenih da se zaustavi hipertenzija. DASH dijeta stavlja naglasak na voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti. Ujedno, to su namirnice koje sadrže mnogo hranljivih nutritijenata važnih za snižavanje krvnog pritiska. Recimo,  kalijum, kalcijum, magnezijum i vlakna. Način ishrane ograničava hranu bogatu zasićenim mastima – kao što su masno meso, punomasna mliječna hrana, tropska ulja i zaslađena pića – i ograničava natrijum na 2.300 miligrama dnevno, što će sljedbenici često smanjiti na oko 1.500 miligrama.

  Fleksiterijanska dijeta

  Fleksi dijeta je brak dva koncepta: fleksibilnog i vegetarijanskog. Termin je skovala prije više od jedne decenije registrovana dijetetičarka Dawn Jackson Blatner u svojoj knjizi iz 2009. „Fleksitarska dijeta: Uglavnom vegetarijanski način da izgubite težinu, budete zdraviji, spriječite bolesti i dodate godine svom životu“.

  Fleksitarijanska ishrana je takođe poznatom kao polu-vegetarijanska ishrana.  Ne morate u potpunosti da eliminišete meso da biste iskoristili zdravstvene prednosti povezane sa vegetarijanstvom. Umjesto toga, većinu vremena možete biti vegetarijanac, ali i dalje uživati u hamburgeru ili odrescima u posebnim prilikama.

  MIND dijeta

  MIND dijeta uzima dvije provjerene dijete – DASH i mediteransku – i usredsređuje se na onu hranu koju promovišu obje dijete, a koja poboljšava zdravlje mozga. Konzumiranje zdravih namirnica – poput lisnatog povrća, orašastih plodova i bobičastog voća – može smanjiti rizik osobe od razvoja progresivnog poremećaja mozga.

  TLC dijeta

  TLC (Therapeutic Lifestile Changes) dijeta je kreirana sa ciljem da se holesterol održi pod kontrolom. To zahtjeva da jedete puno povrća, voća, hljeba, žitarica, tjestenina i nemasnog mesa. Smjernice su dovoljno široke da ćete imati puno slobode u pogledu onoga što jedete.

  TLC dijeta se zasnivala na pretpostavci da holesterol u ishrani može uticati na holesterol u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše Lepota i zdravlje

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,