Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oslobodite se gljivica: Zdravi nokti spremni za plažu

Preuzmite sliku

Jedno od najneugodnijih oboljenja koja do izražaja dolaze tokom ljeta kada se izujemo u ljetnje sandale i papuče su gljivične infekcije noktiju na nogama.

Vjerovatno i ne razmišljate o tome koliko vremena svakog dana provodite u zatvorenoj obući koja onemogućava vašem stopalu normalnu ventilaciju, a to je jedan od glavnih uzročnika ovih napasti zbog kojih ćete dane na plaži dočekati nespremni.

Gljivične infekcije noktiju se češće javljaju kod odraslih i veliki deo svjetske populacije pati od tog problema. U početnoj fazi se najčešće javlja gljivična infekcija kože, koja se prepoznaje kao promjena izgleda kože stopala, ili između prstiju na nogama. Koža je perutava i lagano crvena, a kasnije se mogu javiti jak svrbež i mjehurići (plikovi). U kasnijem stadiju koža puca i stvara vlažne fleke na koži koje izazivaju jak bol.

Ova gljivična infekcija se u velikom broju slučajeva prenosi i na nokte i izaziva njihovo oštećenje i propadanje. Obično se oboljenje javlja na bočnim dijelovima nokta, kao i na slobodnom rubu i dovodi do promjene boje nokta, koji postaje zadebljan i žute boje i počinje da se odvaja od ležišta nokta. Postepeno se gljivična infekcija širi i zahvata sve veći deo nokatne ploče.

Kako se dobijaju gljivične infekcije?

Gljivične infekcije su rezultat kako nasljednih tako i faktora okoline. Češće se javljaju kod onih članova porodice koji imaju predispozicije za njih ali to ne mora biti slučaj. Glavni uzročnik gljivica na nožnim noktima su vlaga i mrak u kojima se stopala nalaze tokom najvećeg dijela dana. To je naročit problem zimi, kada su stopala po cijeli dan zarobljena u debelim čarapama i cipelama. Stopala se tokom cijelog dana znoje i tu se stvara idealna atmosfera za razvoj gljivica.

Gljivice su prenosive infekcije i lako ih možete zaraditi od drugih. Mogu se prenjeti pozajmljivanjem obuće jer se tokom hodanja stopala znoje i dio infekcije ostaje na njoj tako da će se vrlo vjerovatno prenjeti na onog ko je sljedeći bude koristio. Gljivice se mogu javiti i usljed neodgovarajuće higijene ili čestog izlaganja noktiju vodi i vlažnim uslovima. Pod na bazenu, u sauni ili kupatilu može biti idealno mjesto na kome ćete zaraditi gljivice.

Kako se boriti protiv gljivica?

Infekcije koje se ne liječe uzrokuju promjenu boje nokta, bol i nelagodnost, a najbolje rješenje je svakako prevencija. Redovno i pravilno održavajte higijenu, trudite se da ne hodate bosi oko bazena, ne razmjenjujte obuću sa drugima i trudite se da svojim stopalima što češće pružite priliku da slobodno dišu. Ukoliko ipak dođe do infekcije, važi pravilo slično bilo kom drugom zdravstvenom problemu – rana dijagnostika i pravovremeno liječenje su neophodni kako bi se spriječile dalje komplikacije i skratio proces liječenja. Postoje mnogi mitovi o prirodnim lijekovima u vidu namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani ali siguran način da se zaštitite i riješite gljivičnih napasti jesu specijalni serumi koje možete naći u apotekama. (Lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje