Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osam ginekoloških simptoma koje žene nikada ne smiju ignorisati

Preuzmite sliku

Ponekad i neki naizgled bezazleni simptomi mogu ukazivati na ozbiljne bolesti pa je važno redovno obavljati ginekološke preglede.

Zdravlje bi nam svima trebalo biti prioritet. Jako je važno voditi brigu o sebi i o svom tijelu, a žene posebnu pažnju moraju obratiti i na svoje spolno zdravlje. Ključno je redovno posjećivati ginekologa te ne ignorisati neobične simptome jer ponekad oni mogu ukazivati na neke puno dublje zdravstvene probleme.

Važno je imati na umu da je svaka žena drugačija pa je vrlo važno znati i razumjeti pojave koje su abnormalne i koje zahtijevaju stručnu pomoć. Rano otkrivanje nekih bolesti kao što je rak grlića maternice može uvelike povećati šanse za izliječenje stoga je jako važno na vrijeme zatražiti pomoć ljekara, prenosi Žena.hr.

Ginekolozi otkrivaju da postoje određeni ginekološki simptomi koje žene nikad ne bi trebale ignorisati, a u nastavku otkrivamo koji su. Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, nemojte paničariti jer oni ne moraju nužno značiti da ste bolesni, no jedini način da budete sigurni je odlazak kod ljekara.

Neobično krvarenje

Bilo koja vrsta abnormalnog krvarenja iziskuje medicinsku pažnju. Kod žena krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili u postmenopauzi može biti jedan od simptoma raka vrata maternice, a može se pojaviti i kod drugih ginekoloških simptoma. Ako primijetite bilo kakvo neobično krvarenje, što prije posjetite ljekara.

Kvržice, neobične izrasline i svrbež

Rak stidnice (vulve) najčešće se javlja u menopauzi, a jedan od simptoma koji se pritom mogu pojaviti su kvržice te neobična zadebljanja ili rane blizu otvora rodnice ili na njemu. Ponekad to područje može biti ljuskavo, a može doći i do promjene boje kože. Uz to, mogu se pojaviti i svrbež, bol te osjećaj peckanja.

Nadutost

Povremena nadutost nije znak za uzbunu, posebn u određenim periodima tokom ciklusa, no ako se neprestano osjećate naduto te ste primijetila da vam je trbuh vidljivo veći, to može biti i znak raka jajnika.

Iznenadni bolovi u stomaku

Kod žena nakon 45. godine učestali bolovi u stomaku mogu ukazivati na rak jajnika pa je nužno zatražiti ljekarsku pomoć. Kod mlađih žena bolovi u stomaku vjerovatno su simptom infekcije ili nekih drugih ginekoloških problema kao što je endometrioza. Bez obzira na to što uzrokuje bolove, oni se ne smiju ignorisati. Ako često osjećate bolove u donjem dijelu abdomena, svakako porazgovarajte sa svojim ljekarom.

Obilne i bolne menstruacije

Kod svake žene mjesečnica je drugačija, no bolne i obilne menstruacije mogu biti uzrokovanje stanjima kao što su miomi i endometrioza. Iako ova stanja nisu opasna po život, mogu značajno uticati na kvalitetu života pa je najbolje obratiti se ljekaru koji će preporučiti odgovarajuće terapije za ublažavanje neugodnih simptoma.

Učestalo mokrenje i peckanje

Pojačana potreba za mokrenjem i peckanje pri mokrenju mogu biti znak infekcije mokraćnog mjehura koja se lako liječi, no ti simptomi ponekad mogu ukazivati i na miom maternice ili ciste na jajnicima.

Bol tokom spolnog odnosa

Bol tokom spolnog odnosa može se pojaviti iz različitih razloga. Često je to jedan od simptoma endometrioze pa ako ne nestaje, najbolje je potražiti ljekarski savjet.

Pojava mjehurića i ranica u genitalnom području

Ranice, žućkasti i obilni vaginalni iscjedak, bolovi u zdjelici i krvarenje nakon spolnog odnosa ponekad mogu ukazivati na spolno prenosivu infekciju stoga je jako važno redovno vršiti ginekološke preglede. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje