Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odgovorite na ova pitanja i saznajte jeste li intolerantni na ugljikohidrate

O intoleranciji organizma na gluten zadnjih se godina puno govori, no nepodnošljivost ugljikohidrata također je vrlo česta pojava, prenosi Mindybodygreen.

“Riječ je o sivoj zoni. Količina ugljikohidrata koji odgovaraju metabolizmu jedne osobe, ne mora uvijek zadovoljavati potrebe koje ima druga osoba. Kroz svoj sam rad imao dosta iskustva s pacijentima koji su probleme sa zdravljem riješili tako što su ograničili unos rafiniranog šećera i zamijenili rafinirane ugljikohidrate namirnicama od cjelovitih žitarica, slatkim krumpirom i svježim voćem”, rekao je dr. Frank Lipman te objasnio kako odgovaranjem na sljedeća pitanja možete provjeriti svoju toleranciju na ugljikohidrate, prenosi index.hr.

1. Jeste li pretili?

2. Osjećate li se većinu vremena umorno, pogotovo nakon što pojedete obrok zasićen ugljikohidratima?

3. Vodite li uglavnom sjedilački način života?

4. Osjećate li da je vaš apetit izvan kontrole?

5. Žudite li često za slatkišima i hranom punom škroba poput hljeba, tjestenine, krompira i graha?

6. Imate li vrtoglavice kada ste gladni?

7. Je li vaša razina šećera u krvi u granicama normale?

8. Imate li problema s anksioznošću ili depresijom, probleme s kožom, bolove u zglobovima, hormonske promjene ili probleme sa spavanjem?

“Ako ste odgovorili potvrdno na samo jedno od ovih pitanja, pokušajte četrnaest dana iz prehrane ukloniti sve žitarice, mahunarke i povrće bogato škrobom (mrkvu, kukuruz, krompir, tikvu, slatki krompir) te voće. Također, izbjegavajte šećer, čak i prirodne zaslađivače poput meda i javorovog sirupa, a naročito slatka gazirana pića. Nakon četrnaestog dana ponovno odgovorite na pitanja pod brojem 2, 5, 6 i 8. Ako su se odgovori promijenili, najvjerovatnije ste intolerantni na ugljikohidrate”, objasnio je dr. Lipman.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje