Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nije u pitanju samo bonton: Ko po kući hoda u cipelama, nakon ovog će ih odmah skinuti

Preuzmite sliku

Zbog vlastitog i zdravlja mališana obavezno skinite cipele na vratima – a to tražite i od gostiju, jer hodanje u obući ne samo da unosi prljavštinu, već i uzročnike proljeva, upala pluća…

Izuvanje odmah na vratima ili traženje tog istog nekima je normalno, nekima malograđanski, no šta god mi mislili o tome – skidanje obuće bi trebalo biti obavezno, ističu stručnjaci, piše 24sata.hr.

Čak i oni koji se redovno izuvaju ponekad dožive scenarij u kojem su “samo nešto” zaboravili uzeti, pa prehodaju kuću ili stan u potrazi, ne znajući da tim činom rizikuju svoje zdravlje.

Naime, novo istražiavanje Univerziteta Houston je otkrilo da se u prosjeku na oko 39 posto obuće nalaze bakterije, od kojih su neke potencijalno opasne za zdravlje.

Jedna od njih je Clostridium difficile, koja se smatra prijetnjom javnom zdravstvu budući da je otporna na velik broj antibiotika ako dođe do infekcije. Može uzrokovati cijeli niz smetnji, uključujući proljev, upalu crijeva i ozbiljnije komplikacije.

U drugom istraživanju Univerziteta Arizona pronađeno je čak 9 različitih vrsta bakterija na potplatama obuće, što ih čini prljavijima od javnih zahoda.

– Budimo realni, ljudi se zaborave, skinu šlape i onda po istom mjestu gdje su hodali s cipelama hodaju u čarapama. Kasnije u tim čarapama legnu na kauč, a s kauča bez problema dospiju u naš organizam. Situacija je još opasnija ako imate malo dijete – 90 posto igre i kretanja odvija se na podu – ističe mikrobiolog dr. Charles Gerba.

Kaže kako oko 27 posto pronađenih uzoraka bakterija čini E.Colli, koja je vrlo otporna na terapiju antibioticima. Pronađena je i bakterija Klebisiella pneumonia koja može rezultirati upalom pluća i raznim infekcijama krvotoka, kao i bakterija Serratia Ficaria, koja uzrokuje respiratorne infekcije.

Nisu opasne samo bakterije

Još jedna opasnost koja vreba s obuće su i razne hemikalije te ulja koji kao toksini zagađuju našu kuću i dolaze u zrak te ih tako udišemo. Budući da je gotovo nemoguće svakodnevno usisavati i prati podove, normalno je i od gostiju tražiti da skinu cipele – ne zbog udobnosti, već zdravlja, a isto to činiti i u tuđim kućama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,