Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Neke žene mogu zatrudnjeti iako su već trudne, a evo kako se to događa

Preuzmite sliku

Postoje najmanje 3 dobro poznata i potvrđena slučaja da je žena zatrudnjela nakon što je već bila trudna.

I ne govorimo o blizancima. Sve ove žene su bile sigurne da će imati jednu bebu kada su, sedmicama ili mjesecima kasnije, bile šokirane kada su saznale da su još jednom zatrudnjele. Kako je to moguće?, piše Bright Side.

Slučaj je izuzetno rijedak, ali se dešava uprkos svim biološkim izgledima. Brojni faktori čine trudnoću mučnim iskustvom, kao što su jutarnje mučnine, grčevi u nogama, žgaravica i mnoge druge stvari.  Kako se ispostavilo, tehnički možete dodati još jedno dijete u vaš trbuščić čak i kada se jedno već razvija. Dvostruka trudnoća ili superfetacija je vrlo rijetka, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Nema čak ni statistike koliko se često to događa, ali je moguće, prema nauci. Ne biste trebali brinuti da će vam se to dogoditi, samo znajte da to nije potpuno nemoguće. Evo zašto. Opšte je poznata činjenica da žene prestaju da ovuliraju tokom trudnoće. Neki drugi faktori vas sprječavaju da dobijete superfetaciju. To je posebno stanje materice koja se prilagođava nositi već oplođeno jaje i malo je vjerovatno da će dopustiti da se još jedan embrion pridruži postojećem.

    Takođe, tokom trudnoće, tijelo žene proizvodi sluzni čep koji sprječava bebu od infekcija i služi kao barijera za druge stvari, kao što je ponovljeno začeće. Da imate dvostruku trudnoću, morate ili ovulirati dok ste trudni ili imati podijeljenu ili djelomično formiranu matericu. Oba scenarija su toliko rijetka da doktori nisu bili u mogućnosti da detaljno istraže zašto se do njih dešava. To je manje od 10 slučajeva ovog fenomena opisanog u medicinskoj literaturi, ali on postoji i postao je predmet daljih otkrića.

    Kada planirate porođaj, dvostruka trudnoća može malo zakomplicirati stvari, ali ne dramatično. Ne biste imali posla sa 8-mjesečnim fetusom i sa 3-mjesečnim fetusom. Takve bebe mogu biti približne dobnosti. U većini slučajeva, bebe rođene između 37. i 38. sedmice su zdrave, tako da bi majka koja ima dvostruku trudnoću mogla, teoretski, zakazati porođaj koji pada negdje između procijenjenih datuma porođaja mlađe i starije bebe. Ako se obje bebe normalno razvijaju, možda neće postojati veliki rizik za majku koja ih nosi. S druge strane, mogu postojati problemi ako je jedan značajno “mlađi” ili manje razvijen od drugog. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje