Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne prokuhavajte vodu dva puta, tada postaje opasna po zdravlje…

Preuzmite sliku

Koliko puta vam se desilo da ste stavili vodu za kafu ili čaj da prokuha, a onda ste dopustili da “usahne” od ključanja ili ste dodali još malo tečnosti i pustili je da prokuha još jednom?

Ništa neobično, jer ova navika nam je svima bliska. Ali to i dalje ne umanjuje njenu štetnost, pa se potrudite da je se oslobodite.

Stručnjaci kažu da čak i zdravi minerali iz nje na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcijuma koji ovako stvara kamenac. Zato je bolje da tu vodu prospete, umjesto da je popijete kao kafu ili čaj, prenosi magazin.novosti.rs.

Fluor utiče na mozak

Fluor takođe utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, plodnosti i koeficijenta inteligencije kod djece.
Prospite je, ne koristite je za kafu ili čaj!

Istraživanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što nikako nije dobro za naš organizam. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je upravo najveća opasnost u takvoj vodi za piće visoka količina arsena, jer dovodi do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Manje je poznato da visoka temperatura nitrate pretvara u nitrozamine, koji su kancerogeni i naročito se obrušavaju na jajnike, crijeva, bešiku.

Zato – ne budite lijeni, već se riješite dvaput prokuhane vode i sačuvajte zdravlje.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,