Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveće greške koje utiču na vaše intimno zdravlje

Preuzmite sliku

Intimno zdravlje uveliko ovisi o izboru donjeg veša. Nije svejedno nosite li klasične gaćice ili tange, kao ni to od kojeg su materijala. Bakterijske i gljivične infekcije mogu nastati samo zbog neprikladnog donjeg rublja. Ovo je osam najčešćih grešaka loših za intimno zdravlje.

 • donji ves gaćice
 • 1. Tijesne gaćice

  Ne samo da stvaraju neestetski dojam zbog ocrtavajućih rubova na odjeći, već od tijesnog donjeg veša nastaje trenje te kožne i vaginalne iritacije. To je posebno opasno za žene u menopauzi jer je njihova koža sama po sebi tanja, piše Huffington Post.

  2. Gaćice za oblikovanje tijela

  Popularni veš za vizuelno mršaviju figuru – gaćice za oblikovanje kukova i stražnjice ili pak steznici za tanji struk – može usporiti cirkulaciju i ukliještiti živce. Isto se tako javljaju simptomi poput trnjenja i odumiranja mišića, a i teško se takav veš skida.

  3. Umjetni materijali i svila

  Najzdravije su najobičnije pamučne gaćice, ali s obzirom na to da nisu estetski najprihvatljivije, u obzir dolaze i ostali materijali ako na dijelu gdje je vagina imaju pamučni umetak. To je od velike važnosti jer kroz umjetne materijale koža ne diše i lakše se razmnožavaju bakterije. Svila također nije primjerena za donji veš, nju valja ostaviti za posebne prigode.

  4. Tange

  One su idealan medij za prijenos bakterija sa stražnje strane na prednju, a pritom se najviše misli na opasnu Escherichiju Coli. Tangice se pomiču zajedno s tijelom, a i u bliskijem su kontaktu s vaginom pa se bakterije lakše prenose. To ne znači da ih ne treba nositi uopšte, već samo valja pronaći odgovarajući model.

  5. Spavanje u donjem vešu

  Ako ne stvara osjećaj nelagode, najzdravije je spavati potpuno gol, savjetuju stručnjaci. Na taj način tijelo najbolje “diše”, a i ne zaustavlja se cirkulacija s obzirom na to da nigdje ništa ne stišće. Za žene u menopauzi je ovo rješenje još preporučljivije jer su sklonije noćnom znojenju.

  6. Nenošenje dnevnog veša tijekom dana

 • crveni-donji-ves
 • Koliko je dobro ne nositi gaćice noću, toliko je loše činiti to danju. Hlače na golom intimnom području nemjerljivo iritiraju tanku kožu vagine, dok nošenje haljina i suknji bez donjeg veša nije higijenski iz razloga što ništa ne sakuplja prirodnu vlagu pa to područje postaje vlažno i znojno, a to također stvara iritacije.

  7. Znojne gaćice

  Ljudi koji su skloniji znojenju, trebali bi mijenjati donji veš barem dvaput na dan, dok je inače dovoljno jednom. Posebno je važno presvući se nakon treninga jer su tople i mokre gaćice idealne za razmnožavanje bakterija i gljivica. Zato se sportski aktivnim ljudima savjetuje uložiti u veš od materijala koji sakuplja vlagu ili barem nositi dnevni uložak koji se lako mijenja.

  8. Pranje agresivnim deterdžentom

  I oni koji nemaju osjetljivu kožu, na intimnom području mogu biti osjetljivi. Postoje dokazi da nehipoalergenski deterdženti uzrokuju kontaktni dermatitis. Neke marke imaju više parfema u sebi nego druge, a to je najmanje što vagini treba. Pravilo je da se donji veš treba prati što blažim sredstvom. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje