Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Možda jedini dodatak ishrani koji usporava starenje, zovu ga eliksir života

Preuzmite sliku

Može li zaista usporiti starenje? Nova studija objavljena prošle nedjelje u časopisu Science prvi put pokazuje da uzimanje velikih doza taurina može imati pozitivan efekat na različite stvari, koje uključuju usporavanje procesa starenja.

Šta je taurin, i zašto ga zovu eliksir života?

To je aminokiselina, ali nije jedna od 20 aminokiselina koje čine sve proteine u vašem tijelu. To je malo drugačija aminokiselina, a naša tijela je prirodno proizvode u malim količinama. Potrebno nam je više nego što naše tijelo proizvodi čak i od najranijeg djetinjstva, ali to dobijamo iz majčinog mlijeka i dodaje se kao dodatak formuli za bebe.

Dodatak taurina dobijamo i ishranom

Najbolja hrana za taurin je meso, posebno škampi i druge školjke, ali i govedina i tamno meso u piletini i ćuretini.

Šta nam je to pokazao novi naučni rad?

Pa, prvo autori (sa Kolumbija univerziteta, indijskog Nacionalnog instituta za imunologiju i Instituta Sanger u UK) opisuju kako nivoi taurina jasno opadaju sa godinama kod ljudi i drugih sisara. Ali samo zato što taurin opada ne znači da će unošenje kroz suplement ili ishranu preokrenuti proces starenja, ali definitivno to uspostavlja kao mogućnost.

Naučnici zatim opisuju niz eksperimenata, uglavnom na miševima, ali i na majmunima, gdje su svakodnevno hranili životinje relativno velikim količinama taurina, a rezultati su bili prilično impresivni.

Životni vijek kod miševa je povećan za 10% do 12%.

Kod miševa koji su počeli da uzimaju suplemente taurina u srednjim godinama, životni vijek se povećao za 18% do 25%.

Povećana gustina kostiju kod ženki miševa i osteoporoza je djelovala izliječeno.Mišićna snaga se povećala i kod muških miševa i kod ženki u poređenju sa miševima koji nisu dobijali taurin.

Činilo se da je smanjen broj starih ćelija – onih koje ne rade mnogo osim što emituju štetne inflamatorne signale.

Naravno, uvijek postoji veliki rizik sa rezultatima kod miševa. Oni su miševi, a ne ljudi. I mnogo, mnogo puta smo vidjeli rezultate kod miševa koji se jednostavno ne preslikavaju i na ljude. Tako su naučnici takođe uradili studiju, manju na majmunima, koji su genetski mnogo bliži ljudima. Ovo je takođe imalo veoma dobre rezultate:

Povećana gustina kostiju u kičmi i nogama.

Tjelesna mast je bila niža nego kod majmuna koji nisu dobijali taurin.

Nekoliko mjera upale se smanjilo.

Majmuni žive mnogo duže od miševa, tako da naučnici još ne znaju da li taurin produžava životni vijek majmuna, ali svi znaci obećavaju.

U propratnom članku u časopisu Science, profesori sa Univerziteta Pensilvanije ističu da ne znamo sa sigurnošću koji bi bili rizici dugotrajne suplementacije taurinom, ali se već široko uzima kao suplement kod dohrane za bebe i energetskih napitaka, bez poznatih štetnih efekata.

Međutim, količine korišctene u studiji Kolumbije bile su veoma visoke, mnogo veće nego što biste dobili od energetskih napitaka ili čak od standardnih suplemenata taurina. Doze koje su date majmunima u studiji bi za osobu od 68 kg bile ekvivalentne 5,5 grama dnevno. To nije mnogo, i bilo bi lako uzeti ovoliko taurina, ali niko ne zna efekte tako visokih doza na ljude.

Ova studija je zaista intrigantna. Potrebno je više studija, posebno za mjerenje efekata taurina na ljude, ali svi znaci su pozitivni, možda ćemo svi jednog dana uzimati suplemente taurina, piše Zadovoljna.rs

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,