Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Moguća veza između srčane upale i vakcine protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Evropska agencija za lijekove (EMA) utvrdila je moguću povezanost između rijetke srčane upale i vakcine protiv kovida kompanija “Pfizer” i “Moderna”, ali ističe da benefiti nadmašuju rizike.

Srčana oboljenja miokarditis i perikarditis mogu se uvrstiti u neželjene efekte ove dvije vakcine, saopštio je bezbjednosni komitet EMA, dodajući da se ti poremećaji javljaju u okviru 14 dana nakon vakcinacije.

Isti izvor navodi da su simptomi izraženiji nakon druge doze i kod mlađih muškaraca. Ovo se podudara sa rezultatima američkih istraživanja, koja su objavljena prošlog mjeseca.

EMA je razmotrila više od 300 slučajeva miokarditisa i perikarditisa u EU, kao i u Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu. Većina slučajeva registrovana je nakon vakcinacija vakcinom “komirnati” (Comirnaty), kompanije “Pfizer”.

“Pfizerova” vakcina češće se koristi u EU od “Moderne”.

Iz “Pfizera” je saopšteno da su slučajevi većinom blagi i ta lica obično se oporave brzo nakon standardnog tretmana i odmaranja.

Simptomi ovih oboljenja su nedostatak daha, bol u prsima i lupanje srca.

“EMA potvrđuje da benefiti svih odobrenih vakcina protiv covida nadmašuju rizike”, saopštila je EMA.

Savjetodavni panel EMA preporučuje da se lica sa rijetkim poremećajem krvi pod nazivom sindrom kapilarnog curenja (CLS) ne smiju vakcinisati vakcinom “Johnson & Johnson”, koja se daje u jednoj dozi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,