Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Moćni kakao napitak – snižava holesterol, reguliše pritisak, popravlja raspoloženje…

Preuzmite sliku

Kakao se uglavnom konzumira zbog opojnog mirisa i ukusa, ali većina nas ne razmišlja o njegovim drugim, pravim vrijednostima.

Kakao je plod stabla kakaovca (Theobroma cacao) koji potiče iz tropskih područja Južne Amerike, a naročito oko toka reke Amazone. Danas se uzgaja u vlažnim klimama s redovnim padavinama, a naročito u području Anda na visini od 200 do 400 metara nadmorske visine.

Jedan je od najvažnijih sastojaka u proizvodnji čokolade, pa se nameće kao nezaobilazno sredstvo u pripremi poslastica. U svom sirovom, ili praškastom obliku veoma je gorak, a sadrži više od 300 različitih materija koje blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog organizma, piše punkufer.hr. 

Izvrstan je izvor željeza, mangana, cinka i hroma, a sadrži i nešto vitamina C. Odličan je izvor brojnih antioksidansa, a posebno polifenola koji pomlađuju, štite organizam od uticaja slobodnih radikala i nekih vrsta raka.

5 razloga za uživanje u kakau:

1. Kakao pomaže u regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi.

2. Ovaj kraljevski prah uravnotežuje i krvni pritisak, i štiti organizam od bolesti krvnog sistema.

3. Podstiče bolju koncentraciju i pamćenje pa se preporučuje njegova konzumacija tokom učenja za ispite ili za vreme napornih poslovnih pregovora.

4. Smanjuje negativne posljedice svakodnevnog stresa.

5. Kakao podstiče lučenje hormona sreće – serotonina, pa vam poboljšava raspoloženje.

Imajte na umu da ćete pozitivne efekte ove hrane bogova uživati samo ako konzumirate kvalitetan kakao prah s taman toliko šećera da ne izazove šok za organizam.

Dakle, uživajte umereno i polako… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,