Poskupljuje čokolada: Fabrike kakaa stopiraju preradu

Glavne afričke fabrike u Obali Slonovače i Gani koje prerađuju kakao, obustavljaju rad, jer ne mogu da priušte kupovinu sirove biljke u obliku zrna, naveli su danas trgovački izvori. To znači da će širom svijeta…

Evo zbog čega je dobro jesti tamnu čokoladu

Nutricionisti oduvijek napominju kako i deserti mogu biti zdravi, a zna se i da je to moguće samo ako ne sadrže previše šećera ni druge upalne namirnice koje ‘ruše’ imunološki sistem. Kakao je zato namirnica…

Svjetski dan Nutelle: Znate li kako je nastala? Baš slučajno!

Pietro Ferrero, slastičar iz italijanske regije Pijemont, dosjetio se slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa, jer je vladala nestašica te sirovine – dobio je šnitaricu za rezanje Dovoljno je samo spomenuti…

Bezglutenske kakao kocke gotove za 15 minuta bez pečenja

Želite li se zasladiti nečim zdravim, a nemate previše vremena za pripremu, ovi prefini browniesi od kakaa pravo su rješenje. Ne peku se, ne sadrže gluten, a pogodi su i za prehranu vegana Sastojci za…

Kakao kolač sa jogurtom oduševiće vaša čula

Napravite i vi ovaj ukusan i neodoljiv kolač za samo pola sata. Sastojci 3 šolje jogurta 3 šolje šećera 3 šolje brašna 1 šolja ulja 3 kašike kakaoa malo sode bikarbone Za preliv 7 kašika…

Gorki ukus čokolade: Cijene kakaa rastu, zalihe padaju

Strah se širi u konditorskoj industriji. Okidač za ovo su mali smeđi grahorasti plodovi. Prinosi padaju u posljednjih nekoliko godina, a cijene jure gore. Briga svjetskih proizvođača čokolade raste da će njihova glavna sirovina u…

5 odličnih razloga zašto bismo trebali jesti čokoladu svaki dan

Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi uvrstiti u ‘službena’ pravila za zdravi život – smatraju doktori. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim postotkom kakaa blagonaklono djeluju na zdravlje pojedinca, a osobito na srce…