Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mama se tokom trudnoće borila sa rijetkom bolešću – “alergijom” na sopstvenu bebu

Preuzmite sliku

Britanka Fiona Hooker se tokom trudnoće borila s rijetkom bolešću zbog koje je bila”alergična” na svoju bebu. Ipak, dobra vijest je da se i beba i majka sada osjećaju mnogo bolje.

Majka je u aprilu prošle godine, kada je bila u sedmom mjesecu trudnoće, primijetila osip na stomaku. Ljekar joj je prepisao određenu kremu, ali se osip ubrzo pretvorio u plikove, prenosi Super žena.

Ljekari su joj zatim dijagnostikovali rijetku autoimunu bolest u trudnoći, koja se zove pemphigoid gestationis (PG). Ona pogađa jednu od 50 hiljada žena. Reakcija na gen njenog sina je uzrokovala da njen imunološki sistem “napadne” njenu kožu.

Dermatolozi su joj zatim propisali dozu oralnih steroida i uzimala ih je narednih šest mjeseci.

“Još uvijek ponekad osjetim svrab, pa koristim kremu na bazi steroida. Moje tijelo je još uvijek u procesu oporavka”, kazala je Hooker za magazin Independent.

Ovo stanje bi se vjerovatno pojavilo i u narednim trudnoćama, pa su zbog toga Hooker i njen suprug Waren su odlučili da neće imati još djece.

“Istraživanje je pokazalo da će se osip vratiti u budućim trudnoćama i da će biti mnogo bolniji. Mislim da ne bih ponovo mogla proći kroz sve ovo”, priznala je.

Iako se osip gotovo povukao, “pogoršavaju” ga određeni hormoni i on u manjoj mjeri ponovo izbije svaki put kada dobije menstruaciju.

“Možda ću zauvijek imati neke simptome, ali oni neće biti toliko ozbiljni”, zaključila je Hooker.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,