Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Lubenica može biti prijenosnik zarazne bolesti pa ispravite ovu tipičnu grešku koju svi prave

Pazite da vam lubenica ne zagorča ljeto.    

Lubenica je sigurno jedna od najomiljenijih vrsta povrća ljeti, a iako o njoj sada znamo već svašta, imamo još jedno upozorenje za sve vas koji je volite.

Jeste li i vi od onih koji je prije konzumiranja nikada niste oprali izvana?

To je greška koju biste trebali ispraviti, jer kako uvijek operete bilo koje drugo kupljeno voće i povrće, zašto mislite da to ne trebate raditi i s lubenicom?

Možda vas je to sada podsjetilo na citruse, narandžu ili mandarinu, koje također vjerovatno ne perete prije guljenja no, lubenicu, sjetite se, režete tako da nožem prođete kroz njenu koru te istim tim nožem prodirete u njeno meso.

“Tako možete dobiti listeriozu”, upozoravaju stručnjaci. To je bolest koju uzrokuje bakterija, zarazna je, simptomi su groznica i bolovi u mišićima, a posebno je opasna za trudnice, malu djecu i osobe starije životne dobi.

Da biste to izbjegli i nesmetano uživali u ukusnoj i zdravoj lubenici, najzdravijoj ako je čuvate na sobnoj temperaturi, svakako je prije konzumacije dobro operite.

Ne samo mlazom vode, već je doista malo bolje izribajte, kako biste bili sigurni da ste odstranili svu nečistoću i nevidljive opasnosti. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,