Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljudi koji jedu čokoladu, imaju bolje kognitivne sposobnosti

Preuzmite sliku

Popularno

Ljudi koji jedu čokoladu barem jednom sedmično bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji rijetko u njoj uživaju, pokazala su nova istraživanja.

Ljudi koji jedu čokoladu barem jednom sedmično bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji rijetko u njoj uživaju, pokazala su nova istraživanja koju su proveli naučnici sa Univerziteta u Maineu, Univerziteta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Appetite, sudjelovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina, objavljeno je na portalu Science Direct.

Naučnici vjeruju da bi redovito uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko čimbenika koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

Također kažu da su rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovito konzumiraju čokoladu.

Naučnici su zaključili da će buduća istraživanja dati daljnje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuropsihološkog zdravlja te u mehanizme koji ih povezuju. Oni smatraju da će u budućim istraživanjima biti važno istražiti optimalne količine za kratke i dugoročnije učinke. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,