Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljekar objasnio zašto ne biste trebali dugo boraviti uz zapaljene mirisne svijeće

Preuzmite sliku

Mirisne su svijeće opasne zbog umjetnih boja, sintetičkih mirisa i parafinskog voska koji često sadrže, pa njihovim izgaranjem u pluća ulaze razne hemikalije i tamo uzrokuju štetu, rekao je.

Iako su nekad imale samo jednu svrhu; da osvijetle prostor i omoguće čitanje; uloga svijeća danas je znatno drugačija, a postale su sinonim za ugodnu i opuštajuću atmosferu. S tim se očito slaže i jedna TikTok korisnica koja je na računu @lifeofadoctors ispričala kako je noć prije zaspala uz zapaljenu mirisnu svijeću, a ujutro kad se probudila unutrašnjost nosa joj je bila crna, što je i pokazala u svom videu.

@lifeofadoctorDangers of scented candles #doctorsoftiktok #candle #learnontiktok #edutok

♬ Death By Glamour – Toby Fox

Nakon njene objave na TikToku se javio i ljekar dr. Jake Goodman koji često na društvenim mrežama pratiocima dijeli savjete i odgovara na medicinska pitanja, pa je upozorio da bez obzira na ugodnu atmosferu ne bismo trebali dugo boraviti uz upaljene svijeće, prenosi Večernji list.

– Mirisne su svijeće opasne zbog umjetnih boja, sintetičkih mirisa i parafinskog voska koji često sadrže, pa njihovim izgaranjem u pluća ulaze hemikalije koje uzrokuju štetu – rekao je i iznenadio mnoge TikTokere koji priznaju da za to nikad nisu čuli.

– Odrasla dob je za mene vrijeme konstantnog otkrivanja novih stvari! – napisao je jedan korisnik, a drugi su upozorili i na to da su upravo svijeće jedan od vodećih uzroka požara u kućanstvima.

Naime kako prenosi The Sun, prema Američkom je Nacionalnom udeuženju za zaštitu od požara paljenje svijeća među prvih pet uzročnika požara u domovima; uz kuhanje, grijanje, struju i pušenje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,