Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lijek iz prirode: Trešnje bolje od aspirina

Preuzmite sliku

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od jedne tablete aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac. Istraživanja su pokazala da osim što mogu da ublaže bolove, trešnje mogu da utiču i na zdravlje kostiju i na sprečavanje srčanih bolesti i raka.

Zaštita srca

Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. Ovaj flavonoid ima jaka antioksidativna svojstva i na taj način pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

Prevencija raka

U košpicama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka i pomaže kod ublažavanja bolova prouzrokovanih kancerogenim procesima.

Ublažavanje bolova

Jedinjenja koja se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Ovo naročito važi protiv bolova izazvanih gihtom i artritisom.

Bubrežni kamenac

Od peteljki trešnje može da se napravi čaj koji podstiče izbacivanje mokraće, što se preporučuje onima čiji organizam stvara kamenčiće u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuhajte dvije minute. Ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procijedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom hemijskog elementa bor, što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom, koji takođe sadrže, izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Vitalnost i skidanje kilograma

Trešnje su idealna namirnica ako želite da povratite energiju i dobru liniju. Čak se preporučuju i onima koji žele da ostave cigarete. Svaki put kad se javi želja za cigaretom pojedite šaku trešanja. One su bogate vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, željeza i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća. (Novosti.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,