Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Koliko je bezbjedno sunčanje u trudnoći?

Saznajte da li trudnice smiju da se sunčaju i da li su potrebne mjere predostrožnosti.

Postoji čitava lista stvari koje trudnice ne bi trebalo da rade – da jedu sirovu ribu, puše, konzumiraju alkohol…

U prva tri mjeseca trudnoće, ne bi trebalo previše da se naprežete i dobro bi bilo da se ne “pregrijavate”, dakle da izbjegavate boravak napolju kad su velike vrućine, piše Super žena.

A šta je sa sunčanjem?

Sunčanje nije toliko opasno. Možete da se sunčate pomalo, ujutru i kasno popodne. U međuvremenu, opuštajte se u hladovini.

Ako ste u drugom stanju i putujete na more, trebalo bi da imate u vidu još jedno: koža je u trudnoći osjetljivija, pa će vam biti potrebno mlijeko za sunčanje sa višim faktorom zaštite od onog koje uobičajeno koristite.

Kod nekih trudnica može se javiti i prolazna hiperpigmentacija, tamnije “fleke” po koži, koje postaju uočljivije kad se koža izlaže suncu, što je još jedan razlog za oprez.

Nije poznato kako tačno UV zraci djeluju na bebu, ali ima studija koje su dokazale da izlaganje UV zračenju smanjuje efikasnost suplemenata koji sadrže folnu kiselinu, koja je važna za pravilan razvoj bebe.

Dakle, ako čekate bebu, bilo bi mudro da ograničite vrijeme koje ćete provesti na suncu, naročito u ranoj trudnoći. Dvadesetak minuta u toku dana, uz sve mjere zaštite – mlijeko za sunčanje, šešir… biće sasvim dovoljno ovog lijeta (najljepšeg u vašem životu). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,