Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ključna razlika: Simptomi korone kod vakcinisanih i nevakcinisanih

Preuzmite sliku

Novije studije govore da su nevakcinisani u 10 puta većem riziku da završe u bolnici ili umru od posljedica Covida za razliku od vakcinisanih jer ovi drugi, i ako se zaraze, njihovi simptomi korone su znatno blaži.

Prema studiji COVID Symptom, u posljednje vrijeme najčešći simptomi korone kod potpuno vakcinisanih osoba su glavobolja, curenje iz nosa, kijavica, bol u grlu, gubitak čula mirisa.

Što se tiče nevakcinisanih osoba, simptomi su glavobolja, bol u grlu, curenje nosa, groznica, uporan kašalj.

Osim blažih simptoma (jer nemaju groznicu, temperaturu i kašalj), vakcinisani su u mnogo manjem riziku da završe u bolnici ako se ipak i poslije dvije doze vakcine zaraze koronom.

Izvještaj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno objavljen kaže da najviše onih kojima su simptomi korone teški čine nevakcinisane osobe, s tim što je delta varijanta korone već unijela nemir i među one koji su primili vakcinu.

Zdravstveni zvaničnici tvrde da nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna u sprječavanju infekcije, te da i vakcinisani treba da nose maske jer postoji šansa da i bez simptoma šire virus, ali takođe tvrde da je vakcina protiv kovida uspješna u sprječavanju teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

S druge strane, za nevakcinisane osobe, ako se zaraze koronom, obično su karakteristični slijedeći simptomi: groznica, malaksalost, glavobolja, kašalj, katak dah, nizak nivo kiseonika u krvi, navode iz zdravstvenog centra Univerziteta Ajova.

Za razliku od njih, vakcinisani nemaju ni približno tako jake simptome, s tim što i oni u nosu mogu da imaju dosta virusa, te postoji opasnost da ga šire drugima. Maske su svakako preporučljive jer se pokazalo da se novi sojevi korone duže zadržavaju u nosu, te su osobe koje su zakačile virus – duže zarazne.

Srećom, simptomi zaraze delta sojem kod vakcinisanih, sudeći prema Jejl medicini, uglavnom su blagi.

“Blagi simptomi poput curenja nosa i zapušenog nosa mnogo su više karakteristični za vakcinisane koji dobiju deltu, dok nevakcinisani najčešće imaju znatno ozbiljnije simptome”, kazala je dr Claudia Corvin sa Univerziteta Ajova.

Ipak, ona je dodala da je važno da vakcinisani paze na mjere zaštite jer sa tako blagim simptomima i nisu svjesni da su zakačili koronu, nego prvo posumnjaju na alergiju ili prehladu.

Zato savjetuje da se svi koji imaju bilo kakve simptome – jave ljekaru i testiraju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,