Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kineski biološki sat: Otkrijte koji organ vam ne radi dobro

Preuzmite sliku

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkuliše kroz dijelove našeg tijela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom dijelu. Tada su karakteristike tog dijela tijela najbolje, i ako postoji neki problem, simptomi će u tom razdoblju biti najizraženiji.

Naše tijelo, osim svima znanih sistema (probavnog, živčanog, krvožilnog, limfnog…) sadrži i energetski sistem meridijana. Meridijani su kanali, poput krvnih žila, kojima prolazi životna energija (prana, chi, qi..) i pri tom utiče na pravilan rad čitavog tijela i razmjenu tvari u njemu.

Glavnih meridijana ima 12 i svaki pripada pojedinom organu prema kojem nosi ime i koji određuje njegove funkcije. To su meridijan pluća, debelog crijeva, želuca, slezene, srca, tankog crijeva, mokraćnog mjehura, bubrega, osrčja, trostrukog grijača, žučnog mjehura i jetre. Prema teoriji yin/yang, meridijani se dijele u šest parova – ćest yin i ćest yang meridijana. Yin meridijani obuhvataju pune organe koji vrše funkcije prikupljanja, čuvanja i prerade hrane/tvari i energije u organizmu: pluća, slezena, srce, bubrezi, srčani predio i jetra. U yang meridijane spadaju šuplji organi čija je funkcija razmjena, izlučivanje (tvari, energije ): debelo crijevo, želudac, tanko crijevo, mokraćni mjehur, trostruki grijač i žučni mjehur.

Po pravilima kineske medicine i po zakonu ritma, svaki meridijan koji odgovara određenim organima i tjelesnim funkcijama, u ciklusu od 24 sata radi “punom snagom” i to dva sata, dok 12 sati kasnije, takođe za vrijeme od dva sata – se odmara, tj. ima najniži stepen aktivnosti. Doktor u kineskoj medicini će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u tijelu. Po tome će znati u kojem dijelu tijela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gdje je previše energije, što takođe nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, poput umora, bolova i slično. Takođe, dobro je zabilježiti i vrijeme u kojem imate najviše energije i kada se budite tokom noći – i to ukazuje na problem s određenim dijelom tijela.

Vrijeme maksimalne funkcije

Od 1 do 3 h Jetra (detoksifikacija, mišići i oči)

Od 3 do 5 h Pluća (koža)

Od 5 do 7 h Debelo crijevo (asimilacija, eliminacija, koža)

Od 7 do 9 h Želudac (limfa, hrana i probava)

Od 9 do 11 h Slezena, gušterača (limfa, hrana i probava)

Od 11 do 13 h Srce (arterije, cirkulacija krvi)

Od 13 do 15 h Tanko crijevo (probava, asimilacija, arterije)

Od 15 do 17 h Mjehur (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)

Od 17 do 19 h Bubrezi (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)

Od 19 do 21 h Srčani omotač (stezanje krvnih žila)

Od 21 do 23 h Trostruki grijač (termoregulacija)

Od 23 do 1 h Žuč (probava, mišići, oči)

Vrijeme minimalne funkcije ili odmora

Od 1 do 3 h Tanko crijevo (probava, asimilacija, arterije)

Od 3 do 5 h Mjehur (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)

Od 5 do 7 h Bubrezi (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)

Od 7 do 9 h Srčani omotač (stezanje krvnih žila)

Od 9 do 11 h Trostruki grijač (termoregulacija)

Od 11 do 13 h Žuč (probava, mišići, oči)

Od 13 do 15 h Jetra (detoksifikacija, mišići, oči)

Od 15 do 17 h Pluća (koža)

Od 17 do 19 h Debelo crijevo (asimilacija, eliminacija, koža)

Od 19 do 21 h Želudac (limfa, hrana, probava)

Od 21 do 23 h Slezena, gušterača (limfa, hrana, probava)

Od 23 do 1 h Srce (arterije, cirkulacija krvi)

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižem energetskom nivou. Na primjer, između jedan i tri sata jetra dostiže svoj vrhunac, a tanko crijevo je na najnižem nivou energije. Zato, ako jedemo kasno noću, hrana se ne apsorbuje dobro u tankom crijevu, znači, treba izbjegavati neke aktivnosti u vrijeme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

U vrijeme maksimalne aktivnosti sve su stavke ubrzane. Ako postoje bolesti viška energije koji opterećuju dotični organski sistem, oni u to vrijeme pokazuju najjače simptome i to je vrijeme pogodno da se uzimaju sredstva za smanjenje suvišne energije. Ako, naprotiv, dotični organi u to maksimalno vrijeme pokazuju slabost, treba ih jačati. Prirodna medicina raspolaže mnoštvom sredstava kojima se može intervenisati i u slučaju viška, kao i manjka energije bilo akupunkturom, homeopatijom, ljekovitim biljem, kao i drugim sredstvima. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje