Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako razlikovati virusnu od bakterijske upale grla?

Preuzmite sliku

Postoji određen broj poremećaja gutanja, primjerice osjećaj knedle u grlu ili pak grlobolja kao što je angina, koji izazivaju vrlo neugodan osjećaj bolnog gutanja ili nemogućnosti gutanja.

Razlikujemo disfagiju, koja može biti posljedica bolesti usta, ždrijela ili jednjaka i u tom slučaju javlja se otežano gutanje, a za odinofagiju je karakteristično bolno gutanje. Obje pojave mogu se javiti u isto vrijeme.

Budući da se ždrijelo nalazi na putu ulaska mnogih mikroorganizama koji ulaze kroz dišni i probavni sistem, ono je vrlo podložno infekciji. Zbog ove činjenice je taj dio vrlo bogat stanicama koje su zadužene za obranu organizma od infekcije. Upala može nastati bilo izravnim prodorom bakterija i virusa unutar sluznice ždrijela ili kao posljedica pojačane iritacije, kao kod pojačane sekrecije iz nosne šupljine u ždrijelo, prenosi MissZdrava.

Razlika između virusne i bakterijske grlobolje

Uz otežano gutanje, promuklost i bolno grlo su prvi simptomi upale grla. Uobičajeni uzročnici su virusi ili bakterije, no iritacije grla mogu biti uzrokovane i pušenjem, suhim zrakom ili alergijama. Vrlo je bitno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerovatno virus te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi. Početak grlobolje kod virusne infekcije je postupan, dok kod bakterijske simptomi nastaju naglo i brzo. Povišena tjelesna temperatura je vrlo visoka kod bakterijske infekcije i opći su simptomi puno izraženiji negoli kod virusnih infekcija. Virusne infekcije grla su karakterizirane izraženim respiratornim simptomima kao što su hunjavica, konjunktivitis, promuklost, kašalj. Kod bakterijske infekcije ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim čvorićima i zato je potrebno liječenje antibiotikom.

Virusnu infekciju grla možete liječiti sami, a kod bakterijske potražite pomoć ljekara

Upale popraćene bolnim gutanjem, crvenilom i suhim grlom možete izliječiti i sami. Kombinacija meda i limuna neće samo ublažiti neugodne simptome grlobolje, već će pomoći pri izlječenju upale. Limun topi i čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i sprječava djelovanje bakterija. Bilo da se radi o hladnim ili toplim napicima, tekućina će goditi grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode jer oni mogu dodatno iziritirati grlo.

Ako grlobolja traje duže od 7 dana, u slučaju naglog pogoršanja, u slučaju povećanih i bolnih limfnih čvorova na vratu, kod otežanog gutanja te pojave osipa na tijelu radi se o težim slučajevima koji zahtijevaju pomoć ljekara. Poželjno je napraviti krvnu sliku kako bi se provjerilo je li riječ o bakterijskoj infekciji te kakva terapija će se propisati. Kao i kod svake upale, u slučaju bakterijske upale grla, krvi će se vidjeti porast bijelih krvnih ćelija (leukocita), ubrzana sedimentacija eritrocita (SE) i povišena vrijednost markera upale (CRP). Liječenje stoga ovisi o uzročniku upale, a osim tekućine, mirovanje, smanjivanje tjelesne temperature, najčešće je potrebna terapija antibioticima.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje