Smatra se da rotkvica (lat. Raphanus sativus) potiče iz južne Azije. Kao prastara biljna kultura, uzgajana je u Kini prije više od 3.000 godina, a naročito su je cijenili Grci i Rimljani.
Ovo popularno proljećno povrće ima malo kalorija, ali je zato puno okusa i hrskave strukture. Energetska vrijednost rotkvice je mala – na 100 g iznosi 16 kcal/67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27 odsto, ugljikohidrate 3,40 procenta, a količina proteina i masti je zanemariva.
Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25 odsto preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Pigment antocijan, koji daje boju korijenu rotkvice, pojačava antioksidativno djelovanje, što je povezano sa smanjenjem srčanih bolesti, nekih oboljenja raka i makularnom degeneracijom.
Rotkvica se u prehrani koristi kao aperitiv, radi mirisa i okusa, jer podstiče lučenje želučanog soka. Olakšava probavu, a svjež sok od rotkvice stari je narodni lijek koji pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučnog mjehura. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe i kašlja. Takođe, ublažava glavobolju.
Prije upotrebe rotkvice operite četkicom pod tekućom vodom. Nožem uklonite vrhove i korijenje i zatim ih poslužite cijele, a narezane na ploške, kockice, štapiće ili naribane, mogu biti dodatak mnogim jelima. (Tuzlasnki.ba)