Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od zdravstvenih razloga zašto ne biste trebali nositi pretjerano usku odjeću

Preuzmite sliku

Osim što su neudobni, uski grudnjaci, stegnuti kajševi sata na ruci ili pak pantalona, ukoliko ih se na vrijeme ne oslobodite, mogu izazvati znatno veće zdravstvene probleme…

Konstantna iritacija kože može prouzrokovati njena oštećenja pa i psorijazu. Nekadašnji instruktor skijanja Richard O'Conor uspio je na snijegu da izbjegne ozbiljne povrede, no čini se da su se pojavili neki drugi zdravstveni problemi.

– Skijam od svoje četvrte godine što znači da sam dosta vremena proveo na skijama i u čizmama na koje se cijelo vrijeme oslanjate”, rekao je Richard priznajući kako je na potkoljenici znao imati modrice. No prije dvije godine, otkrio je kako mu je koža postala crvena i suha, u samo četiri mjeseca crvenilo se proširilo, počelo da ga svrbi, a zbog novog stanja počeo je izbjegavati stvari koje je volio da radi.

Inače, psorijaza pogađa dva procenta populacije. Obično je to genetska bolest koja se pojavi kada T-ćelije i ostale imunitetne ćelije napadaju kožu. Ljudi oboljeli od psorijaze mogu u određenim periodima imati manje vidljivo crvenilo, a određeni trigeri mogu ih pojačati, poput stresa, alkohola, ali i nekih lijekova, prenosi magazin.novosti.rs.

– Psorijaza je nepredvidiva i nikad se ne zna kada će buknuti i kad bi se mogla povući. No neke stvari je mogu svakako pogoršati, preuski kajševi, uske trake grudnjaka, tetovaže, ubodi insekata, opekotine od sunca, čak i lagano grebanje noktima – objasnio je Adam Fridman, konsultant dermatolog. Zato, pripazite na veličinu odjeće ukoliko ne želite da se sretnete sa ovom neugodnom bolešću kože.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,