Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istine i zablude o kokosu

Preuzmite sliku

Popularno

Evo o čemu bi ipak trebalo da vodite računa kada je riječ o kokosu.

Kokosovo ulje

Mnogo se govori o dobrobiti kokosovog ulja na kožu, kosu, imunitet, varenje, srce i mršavljenje. Ipak treba imati u vidu da sadrži 87% zasićenih masti. Kokosovo ulje je čvrstog oblika, idealno za korišćenje tokom pripreme jela. Laurinska kiselina (najviše je ima u kokosovom ulju) podiže nivo HDL (dobrog) holesterola ali u isto vrijeme i LDL (lošeg) holesterola. Zato treba voditi računa o količini koja se troši.

Kokosovo mlijeko

Ne treba ga miješati sa kokosovom vodom koja se nalazi u samom orahu a ujedno ima i malu kalorijsku vrijednost. Kokosovo mlijeko je mješavina njegovog mesa i vode. U zavisnosti od toga koliko vode sadrži u sebi, imat će manju ili veću kalorijsku vrijednost, procenat masti i biljnih vlakana. Kokosovo mlijeko koje je gušće najbolje je koristiti tokom pripreme jela a ono koje je gustine kravljeg mlijeka kao njegovu zamjenu. Obično vegetarijanci i oni koji su osjetljivi na kravlje mlijeko, koriste kokosovo kao zamjenu. Treba imati u vidu da 100 ml ovog mlijeka sadrži više od 200 kcal i zadovoljava trećinu dnevnog unosa masti i ukupne dnevne potrebe zasićenih masti. Zato bi kokosovo mlijeko trebalo koristiti samo ponekad.

Kokosova voda

Kokosova voda se često preporučuje kao prirodno hidratantno piće za lake rekreativce. Čaša ove vode sadrži oko 10% dnevnih potreba za kalijumom i može da sadrži oko 45kcal. Međutim, kada je znojenje veliko, gubi se 10 puta više natrijuma nego kalijuma a čaša kokosove vode sadrži 30 mg natrijuma što je 3 do 4 puta manje nego sportska hidratantna pića.

Kokosovo meso

Ukoliko ste na ishrani kojom unosite malo ugljenih hidrata, dobra vijest je da komad kokosovog mesa sadrži samo 7g ugljenih hidrata, a u isto vrijeme sadrži mnogo biljnih vlakana. Takođe sadrži i 15g masti, najvećim dijelom zasićenih. Kokosovo meso treba koristiti povremeno.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je zdrav način da se kolačima doda prepoznatljiv ukus kokosa. Ovo brašno ne sadrži gluten pa je pogodno u ishrani ohih koji pate od celijakije. Dobro je u ishrani dijabetičara zbog niskog glikemijskog indeksa.

Kokosov šećer

U posljednje vrijeme se sve više govori o kokosovom šećeru kao zamjeni za beli kristalni šećer. Dobija se ekstrakcijom iz kokosovog drveta, a ukusa je sličnog braon šećeru. Zbog niske tačke topljenja a visoke sagorijevanja, pogodan je u receptima za kolače kao zamjena običnom šećeru. Značajna prednost kokosovog šećera u odnosu na obični je i nizak glikemijski indeks (GI). Kokosov šećer ima istu količinu ugljenih hidrata i kalorija kao i običan šećer. (alo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,