Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grejpfrut izuzetno zdrav, ali uz dozu opreza…

Preuzmite sliku

Popularno

Zdrava tropska voćka gorkog ukusa ima niz pogodnosti za ljudsko zdravlje – grejpfrut je pun vitamina C, pomaže u borbi protiv prehlade i kod srčanih bolesti, ubrzava metabolizam… Međutim, u grejpfrutu se krije i nekoliko opasnosti.

Grejpfrut sadrži antioksidanse, koji pomažu kod obnavljanja oštećene kože i u borbi protiv bora. Takođe sadrži spermidin, za koji mnoge studije pokazuju da usporava proces starenja ćelija.

Ako zadebljalu kožu na petama ili rukama prekrijete kriškom grejpfruta na bar deset minuta, koža će omekšati i biti nježnija. Ukoliko želite da poboljšate stanje svoje kože, jednom sedmično napravite masku od kašike meda, šolje zobene kaše i soka od pola grejpfruta.

Hemijska svojstva te voćke smanjuju nivo insulina u krvi, ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje. Dr Taz Batija, specijalista za zdravlje žena, za prehranu i gubitak težine preporučuje da popijete čašu grejpfruta kako biste smanjili apetit.

Grejpfrut takođe ima antiseptička svojstva, a bogatstvo vitamina i minerala hrane ćelije kože, sužavaju pore i oslobađaju kožu od viška ulja. Ukoliko imate problema sa masnom kožom, potražite proizvode koji sadrže grejpfrut.

Grejpfrut je koristan i u sprječavanju razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici iz Izraela su sproveli istraživanje nad 57 muškaraca i žena oboljelih od srčanih bolesti čiji organizmi nisu reagovali na lijekove za smanjenje holesterola. Konzumiranjem grejfruta, uspjeli su da regulišu visok holesterol i smanje nivo masnoće i triglicerida u krvi.

Bez obzira na to, postoje situacije u kojima ne smete da jedete grejpfrut. U interakciji s nekim lijekovima, ta voćka može da ometa rad jetre.

„Grejpfrut sadrži hemikalije koje pojačavaju djelovanje lijeka. Uzimanje jedne tabletu uz čašu soka od grejpfruta ekvivalentno je uzimanju pet tableta s vodom“, ističe farmaceut David Baley.

Grejpfrut ili njegov sok mogu izazvati reakciju čak i ako ih konzumirate pola sata prije ili poslije uzimanja lijeka. Ta gorka voćka takođe povećava nivo kalcijum oksalta, koji može da uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. (rts)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,