Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Grejp: Pobjednik nad zimskim infekcijama i pomagač u mršavljenju

Iako je grejp dostupan cijele godine, vrhunac sezone mu je od zime do ranog proljeća. U tom razdoblju koncentracija hranjivih tvari i okus na najvišem su nivou.

Grejp, čiji je latinski naziv Citrus paradisi – rajski plod, potječe s Barbadosa. Smatra se da je grejp rezultat prirodnog križanja naranče i pomela, agruma koji je u 17. stoljeću donesen iz Indonezije na Barbados. S obzirom na boju “mesa“, razlikujemo bijeli, ružičasti i crveni grejp, dok je kora obično žuta ili ružičasto-žuta. Ružičasti i crveni grejp imaju puno više beta-karotena (provitamina A) nego bijeli.

Osim spomenutog vitamina A, ružičasti grejp odličan je izvor vitamina C. Ova dva vitamina jačaju imunološki sistem i djeluju kao antioksidansi. Grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja u organizmu ima ključnu ulogu u proizvodnji energije.

 • grejpnapitak-frape
 • Svemogući B vitamini – znate li u kojim namirnicama ih ima najviše?

  – Niskokalorični grejp savršena je namirnica za detoksikaciju i mršavljenje – polovica grejpa ima samo 37 kalorija.

  – Ružičasti i crveni grejp sadrže likopen koji im daje boju. To je snažan antioksidans koji štiti od srčanožilnih bolesti.

  – U grejpu ima puno pektina, topljivog prehrambenog vlakna koje olakšava probavu i veže na sebe suvišni kolesterol. Također je grejp dobar izvor kalija koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

  – Grejp je iznimno bogat bioaktivnim tvarima koje se u znatnoj količini nalaze u bijeloj kožici ispod kore i između režnjeva, pa je najzdravije pojesti cijeli plod, a ne samo popiti sok.

  – Flavonoidi u grejpu su snažni antioksidansi koji štite organizam od infekcija i raka, uravnotežuju nivo kolesterola te aktiviraju enzime u jetri koji uklanjaju štetne tvari iz tijela.

  – Grejp je sočan, osebujnog okusa u kojemu se osjećaju i kiselo, i gorko, i prikriveno slatko. Izvrstan je za doručak ili međuobrok te za pripremu različitih jela.

 • grejp-stockfood-grejfrut
 • Interakcija s lijekovima

  Uzimanje nekih farmaceutskih lijekova zajedno sa sokom od grejpa može povećati bioraspoloživost lijekova i na taj način pojačati njihov učinak u tijelu.

  Naime, sastojci u grejpu, poput gorke tvari naringina/naringenina, mogu usporiti normalnu detoksikaciju i metaboličke procese u crijevima i jetri, ometajući razgradnju određenih lijekova. Grejp ulazi u interakciju s nizom lijekova, pa se posavjetujte s doktorom. (ordinacija.hr)   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,