Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ginekologinja pojasnila kada je idealno vrijeme za ostvarivanje trudnoće

Preuzmite sliku

Gošća programa Novog dana bila je ginekologinja Aida Zujović Ajanović, koja je govorila o ostvarivanju trudnoće u kasnijoj životnoj dobi i rizicima koje to nosi.

Dr. Zujović Ajanović je kazala da je da je u životu žene najbolji period za ostvarivanje trudnoće između 20. i 30. godine zbog fizičke i mentalne spremnosti.

“Međutim, svaka životna dob sa sobom nosi određene rizike. Recimo, mnogi od nas ginekologinja ostvari trudnoće poslije 30. godine tako da u potpunosti razumijem sve te mlade žene koje čekaju sa trudnoćom do poslije 30. godine,” kazala je Zujović Ajanović.

Ipak, ona naglašava, da se, ukoliko postoji mogućnost, trudnoća ne odgađa jer se potencijalne problemi s plodnošću mogu lakše riješiti kad je žena mlađa dok je to teže ako se za prvu trudnoći odlučite između 35. i 40. godine kada je broj kvalitetnih jajnih ćelija znatno opao.

Kako je kazala u jutarnjem programu N1, najbolji način da sačuvate reproduktivno zdravlje u 30-im i 40-im godinama su preventivni i redovni ginekološki pregledi.

“Prije 20-30 godina, starijim prvorotkama su se smatrale žene sa 27-28 godina. Međutim, danas se ta granica pomjerila. Sada se starijim prvorotkama smatraju žene koje imaju 35 ili, čak, 37 godina,” kazala je Zujović Ajanović.

Do 35. godine se žene smatraju mladim u ginekološkom smislu, rekla je doktorica, naglasivši da je kvalitet jajnih ćelija jedan od najvažnijih faktora za zdravlje ploda.

Doktorica je također govorila o rizicima koji dolaze ako je muškarac stariji.

“Mi uvijek pacijentice koje dođu s dijagnosticiranom trudnoćom pitamo koliko partner ima godina. To nije iz radoznalosti nego zato što je potencijalno problematično ako zbirno par ima više od 70 godina,” kazala je ona.

Doktorica preporučuje da se parovi koji ne ostvare trudnoću u prvih šest mjeseci zajedničkog života, trebaju uraditi seriju pregleda.

“Kod otprilike 40 posto slučajeva, zdravstveni status žene je taj koji sprečava trudnoće. Oko 40 posto zdravstveni status muškarca je taj koji sprečava trudnoću, a kod 20 posto slučajeva oba partnera imaju problema. Stoga preporčujemo preglede čim se počne planirati trudnoća,” kazala je Dr. Zujović Ajanović u Novom danu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje