Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto ne smijete upotrebljavati istu plastičnu flašu za piće više puta

Preuzmite sliku

Plastične flašice su nezaobilazni modni dodatak tijekom ljetnih mjeseci. Ona su najlakši način za transport vode i drugih osvježavajućih napitaka tokom vrućina. Stručnjaci upozoravaju da problem nastaje kad jednu flašu koristimo nekoliko puta

1. Flašica je leglo bakterija

Tokom ljetnih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmjeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. ‘Najopasniji’ dio plastične boce je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne dijelove plastike i tamo razmnožavaju.

Nakon višestrukog korištenja plastične boce, ista dobiva sitne nabore i oštećenja koja dodatno privlače bakterije.

2. Vrućina ispušta opasne hemikalije

Da bi spriječili širenje bakterija, plastičnu bocu trebalo bi oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom (ili bocu čak stavljaju u mašinu za pranje suđa) koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična boca nije konstruirana za izlaganje visokim temperaturama jer na njima ispušta hemikalije opasne po život.

3. Najsigurnije je flašu iskoristiti samo jednom

Plastične flaše vode i sokova koji se prodaju u trgovinama trebale bi se koristiti samo jedanput. Na tržištu postoje specijalizirane boce za višestruko korištenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu sto posto sigurne. Želite li izbjeći većinu bakterije, birajte boce šireg grla za ispijanje koje se lakše čisti. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,