Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo kojih deset zdravstvenih problema možete izliječiti seksom

Preuzmite sliku

Kada ste u zdravoj vezi, seks je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe. Osim za zadovoljstvo, benefiti za zdravlje su ogromni.

Ublažava stres

Ako ste pod stresom, seks vam može biti zadnja stvar na pameti, ali seks je odličan lijek za stres. Seksualni čin preplavljuje vaš mozak svim vrstama hemijskih procesa za ugodnost, a istovremeno smanjuje hormon stresa – kortizol.

 • Dopamin, hormon koji utiče na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu; endorfin, hormon koji može smanjiti bol i stres; i oksitocin, hormon poznat i kao hormon maženja, oslobađaju se prilikom seksa, s još višim razinama nakon orgazma.

  Podiže raspoloženje

  Jedno istraživanje je pokazalo da je seks barem jednom sedmično u posvećenoj vezi dovoljan da usreći ljude.

 • Istraživanja sa starijim odraslim osobama otkrila su da držanje za ruke, grljenje, ljubljenje i međusobno milovanje, također, doprinose većoj kvaliteti života.

  Seks može spriječiti depresiju. Istraživanja pokazuju da su muškarci i žene koji imaju odnos sa svojim partnerima zadovoljniji svojim mentalnim zdravljem. (Iste prednosti se nisu potvrdile kad je riječ o masturbaciji.)

  Također, ovo ne vrijedi kod povremenog seksa ili kod veza bez obaveza. Jedno istraživanje sprovedeno na gotovo 7.500 američkih studenata na 14 javnih univerziteta, otkrilo je da su oni koji su imali više veza imali niži nivo sreće i samopoštovanja, te viši nivo depresije i anksioznosti.

  Poboljšava san

  Prolaktin, hormon koji nas opušta, također se oslobađa nakon orgazma. Kombinacija prolaktina i svih ostalih hormona “dobrog osjećaja” je razlog, zašto većina ljudi bolje spava nakon seksa.

 • Da biste dobili najveću količinu prolaktina, nauka predlaže orgazam s partnerom. Istraživanja pokazuju da razina prolaktina i kod muškaraca i kod žena nakon spolnog odnosa može biti čak 400% veća od one nakon masturbacije.

  Poremećaji spavanja mogu predstavljati veliki problem. Na primjer, muškarci i žene s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja, koju karakterizira glasno hrkanje i razdoblja prestanka disanja, navode manje aktivan seksualni život.

  Posebno su teško pogođeni muškarci. Za proizvodnju testosterona, muškarcima je potrebno dobro razdoblje mirnog i neprekidnog sna. Bez toga bi mogli imati niže razine testosterona i patiti od erektilne disfunkcije.

  Šta se događa kada se san poboljša? Dobre vijesti za oba spola: libido raste.

  Jača imunitet

  Redovan seks može pomoći i u borbi protiv bolesti.

 • Istraživači sa Univerziteta Wilkes u Pennsylaviji pitali su američke studente koliko često kroz sedmicu dana imaju seks, a zatim su usporedili nivoe imunoglobulina A, protutijela koje funkcioniše kao prva linija odbrane tijela, u njihovoj slini.

  Studenti koji su imali seks jednom ili dva puta sedmično imali su najviše razine imunoglobulina A: 30% više od onih koji nisu imali seks, ali i onih koji su imali seks tri ili više puta sedmično. Osim toga, studenti koji su bili u dugoročnim, zadovoljavajućim vezama imali su najviše razine antitijela.

  Smanjuje rizik od raka prostate

  Česta ejakulacija povezana je s manjim rizikom od raka prostate.

 • Istraživanje iz 2004. objavljen u British Medical Journalu proučavalo je seksualni život preko 50.000 muškaraca u dobi od 40 do 75 godina. Muškarci koji su prijavili 21 ili više ejakulacija mjesečno imali su manju vjerovatnoću da će dobiti rak prostate od muškaraca koji su ejakulirali četiri do sedam puta godišnje. Naknadno istraživanje objavljeno 2016. pokazalo je iste rezultate.

  Poboljšava zdravlje srca

  Muškarci koji vode ljubav barem dva puta sedmično imaju 45% manju vjerovatnoću da će oboljeti od srčanih bolesti, za razliku od muškaraca koji imaju seks samo jednom mjesečno ili rjeđe, pokazalo je istraživanje New England Research Institute.

 • Žene, također, uživaju dobrobiti seksa kada je riječ o zdravlju srca. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje imaju čest, izuzetno zadovoljavajući seks imaju i manji rizik od hipertenzije.

  Dobra seksualna kvaliteta može zaštititi starije žene od kardiovaskularnih rizika u kasnijem životu, rekao je autor studije Hui Liu, izvanredni profesor sociologije na Univerzitetu Michigan State.
  To ima smisla, zbog načina na koji žene gledaju na svoje seksualne odnose, smatra edukatorica seksa i odnosa Laura Berman.

  Broj orgazama ili koliko je snažno seksualno iskustvo nije ono što predviđa ženino seksualno zadovoljstvo. Više je to kako se ona osjeća s bliskom osobom s kojom ima seks, poljupce, maženje kao i orgazam. To je ključ emocionalne i fizičke dobrobiti, što koristi ženskom zdravlju i srcu i svemu ostalom, kaže Berman.

  Poboljšava intimnost

  Niz od četiri istraživanja otkrio je da seks stvara više ljubavi, ne samo u trenucima nakon seksualne intimnosti, već satima kasnije.

 • “Što su više imali seksa, to su bili privrženiji; što su manje imali seksa, to je bilo manje pozitivnih osjećaja”, rekla je klinička psihologinja Anik Debrot koja je vodila istražiavnje.

  “Trenuci koji su doživljeni kao erotski ili seksualno uzbudljivi jednako su predviđali pozitivne emocije”, rekla je Debrot.

  S njom se slaže i CNN-ov suradnik Ian Kerner, psihoterapeut koji se specijalizirao za terapiju seksa i parova.

  “Kada parovi održavaju seksualnu dimenziju svoje veze živom i netaknutom, to dovodi do sveukupnog zagrijavanja veze, što uključuje više dodira i neseksualne privrženosti, kao i viši nivo poštovanja prema partneru”, rekao je.

  Pospješuje kognitivne sposobnosti

  Istražiavnja pokazuju da održavanje seksualnog života aktivnim do starosti štiti pa i poboljšava kognitivno funkcionisanje našeg mozga.

 • Analizirajući podatke iz engleske Longitudinal Study of Ageing, britanski su naučnici otkrili da seksualno aktivni muškarci između 50 i 89 godina imaju povećanu kognitivnu funkciju, mjereno nizanjem brojeva i prisjećanjem riječi, čak i nakon prilagodbe za kvalitetu života, usamljenost, depresiju i tjelesnu aktivnost.

  Žene su imale istu korist od seksa za pamćenje, ali ne i za slijed brojeva.

  I muškarci i žene koji su bili seksualno aktivniji bili su bolji na testovima od onih koji su imali manje seksa.

  Ograničava bol

  Istraživanja su otkrila da seksualna aktivnost može smanjiti menstrualne grčeve, hronične bolove u leđima i nogama, čak i migrene.

 • Istraživač orgazma Barry Komisaruk ukazuje na istraživanje koje kaže da osjetilni input proizveden vaginalnom stimulacijom proizvodi snažan analgetski učinak.

  U istraživanju koju je Komisaruk napisao s istraživačicom seksa Beverly Whipple, koja je skovala izraz “G-točka”, otkrili su da pritisak ugodne vaginalne stimulacije povećava toleranciju boli za 40%. Kad su žene doživjele orgazam, njihova se tolerancija na bol povećala za gotovo 75%.

  Naučnici pripisuju zasluge hormonima koji se oslobađaju prilikom seksa, poput endorfina, koji blokiraju bol i stres, te oksitocina, hormona koji pomaže pri povezivanju majke i bebe i koji ima osobine ublažavanja bolova.

  Osim toga, stručnjaci ističu i druge prednosti tjelovježbe koje proizlaze iz seksa: istezanje mišića i tetiva, savijanje zglobova i ubrzanje disanja, otkucaja srca i krvnog pritiska koji kod zdravog muškarca ili žene mogu energizirati tijelo. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje