Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dostupna, a nije skupa: Namirnica koju svi treba da jedemo poslije mora da bismo bili zdravi kao dren

Preuzmite sliku

Popularno

Svuda je dostupna i nije mnogo skupa.

Kivi za doručak, kao i prije ili poslije proteinskog obroka smanjuje nadutost, ali ne samo to, već popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na kožu, a nutricionisti to potvrđuju.

Hajde da počnemo sa dobrobitima koje smo već pomenuli u naslovu. Tim nutricionista sa klinike Mira + Cueto toplo preporučuje ovo voće nakon praznika i odmora, jer povoljno deluje na creva, ublažava sve upale u stomaku i pomaže kod problema sa varenjem i konstipacijom. Kivi rešava i problem sa naduvenošću, zbog visokog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Kivi ima i probiotički efekat koji poboljšava crevnu floru.

  • Kivi je uvijek odličan izbor, pogotovo nakon praznika i odmora

    Zahvaljujući visokom sadržaju biljnih vlakana, kivi pomaže u kontroli nivoa holesterola, a ljeti nakon odmora on obično raste. Takođe, rješava i sprječava zatvor nakon što zanemarimo redovne navike na neko vrijeme. Ovo voće je bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

    „Posle praznika smo bili izloženi višku sunca, što dovodi do povećanja slobodnih radikala koje moramo neutralisati da bismo kontrolisali oksidativne procese i procese starenja“, objašnjavaju nutricionisti. Zbog visokog sadržaja vitamina C ( višeg od onog u citrusnom voću) i drugih vitamina koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva, kivi jača imuni sistem i pomaže u prevenciji virusnih infekcija.

    Od njega se bolje spava

    Dokazano je da kivi može poboljšati i naše raspoloženje jer, između ostalog, sadrži melatonin. U stvari, stručnjak za spavanje Tereza ​​Šnorbah je sastavila listu namirnica koje vam pomažu da bolje spavate i stavila kivi na drugo mjesto, posebno ako se jede sat vremena prije spavanja. I to redovno svake večeri mjesec dana. Pored toga, nekoliko stručnjaka povezuje nedostatak vitamina C sa umorom i mentalnim umorom, a velika količina ovog vitamina sadržanog u kiviju pomaže u borbi protiv njih.

  • Zeleni ili žuti kivi?

    Nutricionisti potvrđuju da obje varijante obezbjeđuju sličnu količinu energije (niskokalorične) i visok sadržaj vode, što ih čini proizvodima visokog nutritivnog kvaliteta, koji se preporučuju za sve uzraste i dijete. Velika razlika leži prije svega u količini vlakana i vitamina C, zeleni kivi ima veći sadržaj vlakana, ali žuti ima znatno veću količinu vitamina C.

    Kada ga jesti?

    Kivi se može jesti u bilo koje vrijeme, ali ako pričamo o njegovim dobrobitima za crijeva, bolje je da ga jedemo za doručak, prije ili poslije jela, jer pomaže u jačanju imunološkog sistema i pokriva potrebu za antioksidansima tokom cijelog dana. U slučaju teškog varenja ili poremećene gastrične sekrecije, treba ga uzimati prije ili poslije proteinskog obroka, jer olakšava varenje proteina, povećava njihovu apsorpciju i smanjuje osjećaj težine koji se može povezati sa ishranom bogatom proteinima, piše Zadovoljna.rs

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,