Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Divlja kruškica ili mušmula dobra za vid i krv: Njena primjena i ljekovita dejstva

Preuzmite sliku

Popularno

Divlja kruškica (Mespilus germanica) ili mušmula u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine.

  • Musmula-2
  • Drvo može da poraste do sedam metara, a cvjeta krajem aprila. Ukusni plodovi se beru u jesen, a nekada i poslije prvih mrazeva. Tek ubrane, mušmule su tvrde i opore, pa bi ih trebalo ostaviti nekoliko sedmica da sazru i potpuno omekšaju. Što se tiče ostalih dijelova biljke, koriste se cvijet i list koji se beru u proljeće.

    Od mušmule se prave marmelada, liker i rakija, a poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, popravljaju krvnu sliku, te otklanjaju bolove u leđima i koljenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.

    S obzirom na to da nezreli plod mušmule steže sluzokožu, može da se koristi za zaustavljanje krvarenja iz desni i sprečavanje pojave afti u ustima. Takođe, podstiče rad pljuvačnih žlijezda i želuca, zbog čega se posebno preporučuje starijim osobama.

    Mušmula sadrži brojne ljekovite sastojke, tanin, vitamin C, pektin, smolu, jabukovu, limunsku i vinsku kiselinu… I sjemenke ove biljke su vrlo zdrave, drže se u vodi dok ne nabubre, a za to vrijeme oslobađaju ljekovite sastojke. Ova voda koristi se kao obloga kod povreda kože.

    Mušmule se najlakše jedu kada se presijeku napola i kada se kašičicom izvadi njihova unutrašnjost. Ne jedu se brzo, jer svaki plod sadrži pet krupnih sjemenki. Ne bi trebalo pretjerivati s količinom jer se teško vare, a veća količina može da izazove dijareju. Da bi duže trajale, potrebno je da budu u frižideru.

    Dvije šolje čaja dnevno

  • musmula-marmelada
  • Čaj se sprema od jedne supene kašike usitnjenih svježih mušmula i dva decilitra vode. Plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim procijede. Tokom dana poželjno je piti dvije šolje ovog toplog napitka, a usna duplja se ispire nekoliko puta dnevno.

    Ljekoviti mus i marmelada

    Propržene na puteru sa dodatkom karanfilića mušmule predstavljaju originalnu poslasticu. Takođe, pomiješana pulpa mušmule s umućenom zaslađenom slatkom pavlakom predstavlja zanimljiv i ljekovit mus.

    Za pripremu marmelade operite meke mušmule i isijecite na komade. Zatim ih stavite u lonac, prelijte vodom da ogreznu i tri sata kuvajte na laganoj temperaturi. Nakon toga procijedite ih kroz gustu krpu i okačite preko noći iznad lonca da sav sok iscuri. Sadržaj ne pritiskajte da bi marmelada ostala bistra.

    (Nezavisne)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,