Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate koliko je važno jesti jabuku zajedno sa korom?

Preuzmite sliku

Popularno

Kada sljedeći put budete jeli jabuku ne ljuštite koru, jer na taj način oduzimate mnoge hranljive vrijednosti. Operite jabuku pravilno i pojedite zajedno sa korom. Evo zašto!

Štiti od bolesti

Kora jabuke je bogata flavonoidima, fitohemikalija i antioksidantima. Oni su važni u održavanju dobrog zdravlja i blagostanja. Oni jačaju imuni sistem i pomažu tijelu da se bori sa infekcijama.

Štiti od različitih vrsta raka

Kora jabuke sadrži jedinjenja koja se nazivaju triterpenoidsi. Ova jedinjenja pomažu da se zaštite od kancera, kao što su rak jetra, dojke i debelog crijeva.

Srce i probavni sistem

Kora jabuke sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Skoro sva vlakna u jabuci se nalaze u kori. Ova vlakna pomažu u sprječavanju srčanih bolesti, snižavanju nivoa holesterola i takođe pomažu za liječenje zatvora.

Problemi sa plućima

Ukoliko imate problema sa disanjem i plućima pojedite jabuku zajedno sa korom. Osjetićete olakšanje. Supstanca u kori jabuke kvercetin pomaže u pravilnom funkcionisanju pluća.

Zaštitite memoriju

Kvercetin u kori jabuke takođe štiti moždane ćelije od oštećenja i sprječava gubitak pamćenja. Takođe, ovaj sastojak povećava koncentraciju. Ovo je jedna od najboljih zdravstvenih prednosti kore jabuke.

Dobra za dijabetičare

Kora jabuke reguliše nivo šećera u krvi. Antioksidanti u kori jabuke smanjuju aktivnost enzima koji prodiru kroz skrob u šećere, čime se smanjuje nivo šećera u krvi.

Problemi sa očima

Ljekovita svojstva kore od jabuke smanjuju rizik od katarakte.

Kamen u žuči

Kora jabuke je bogata vlaknima i time sprječava nagomilavanje kamenčića u žuči. Oni su formiraju zbog previše holesterola, a vlakna uklanjaju holesterol.

Zdravlje zuba

Kora jabuke sprječava propadanje zuba i nastanak karijesa. Ukoliko jabuku jedete zajedno sa korom vaši zubi će postati bijeli i zdravi povećanjem lučenja pljuvačke u ustima.

Dobra za anemiju

Jabuke sa korom je posebno važno jesti tokom trudnoće, jer je kora jabuke bogata folnom kiselinom i gvožđem. Kora jabuke je bogata kalcijumom, fosforom, kalijumom, magnezijumom i cinkom itd. Takođe sadrži gvožđe, što je dobro za anemične osobe.

Dobra za kosti

Kalcijum u kori ​​jabuke će vam pomoći da održite zdrave kosti. Kalcijum je neophodan za zdravlje kostiju. Gubitak kalcijuma može dovesti do slabih i krhkih kostiju i do nastanka osteoporoze.

Mršavljenje

Kora jabuke sadrži enzim – urzolinsku kiselinu. Ona pomaže da se smanji težina. Ako ste gojazni ili želite da smanjite težinu onda jabuku jedite zajedno sa korom.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,