Utorak, 14. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li je pizza zdrava?

Preuzmite sliku

Popularno

Pizza je zdrava. I nije zdrava. Sve zavisi od sastojaka od kojih je napravljena i u kojoj količini je jedete.

Zavisno od vrste testa, količine sira i svega onoga što se stavi na testo, pizza može da varira između nutritivno pristojnog i katastrofalnog obroka.

Čak i zdrave varijante pizze imaju veću količinu soli iz paradajz sosa i sira, tako da ukoliko vodite računa o unosu soli – trebalo bi da pizzu jedete s oprezom. Naravno, veliku ulogu igra i veličina parčeta, kao i broj parčića koji pojedete.

Argumenti koji idu u korist pizzi je to što je izvor kalcijuma iz sira i veoma zdravog sastojka likopena, koji se nalazi u paradajzu. Podloga za pizzu napravljena od integralnog brašna, makar i pšeničnog, mnogo je zdravija od uobičajenog testa od bijelog brašna, pošto su integralne žitarice izvor vlakana i sporije se vare od rafinisanih žitarica.

Međutim, ono što stavite na piuzz značajno utiče na njenu nutritivnu vrijednost. Feferone, kobasica i ekstra sir u velikoj mjeri povećavaju koncentraciju zasićenih masti, soli i kalorija, dok pica napravljena od tanjeg testa i posuta povrćem ima manje kalorija, masti i soli.

Smrznute pizze mogu biti zgodno rješenje za večeru, ali i one variraju kada je u pitanju njihova hranljiva vrijednost, zbog čega je bitno da pažljivo čitate deklaracije.

Kada su u pitanju djeca i pizza, jedno skorije istraživanje je utvrdilo da konzumiranje pizze kod djece i adolescenata nije povezano sa povišenim unosom kalorija, masti i soli.

Studija je, međutim, ustanovila da pica koja se jede u fast-food restoranima ili kupuje kao školska “užina” ima najgori mogući efekat kada je unos kalorija u pitanju. Piazz koja se jela i koja je pripremana u školama nije se značajno razlikovala po broju kalorija u odnosu na drugu školsku hranu.

Ako uživate u pizzi i ne možete bez nje, pokušajte da je spremate sami u kućnoj varijanti i od zdravijih namirnica, kao što su integralno brašno, poluobrani ili obrani sir i paradajz sos bez soli. I ne zaboravite da je prekrijete sa mnogo povrća, jer što je obojenija to je bolja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,