Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Briga za ribice pomaže djeci dijabetičarima

Preuzmite sliku

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Texasu, a u njemu je sudjelovalo 29 bolesnika, u dobi od 10 do 17 godina. Istraživači su otkrili kako djeca, koja su se brinula za ribice tijekom istraživanja, sada puno bolje upravljaju brigom za sebe

Kada je u pitanju dijabetes tipa 1, mladi su jedni od najtežih pacijenata za liječenje.

Naime, oni se osjećaju dovoljno staro da se sami brinu o sebi, no vrlo lako upadaju u nevolje, ako se striktno ne drže provjera glukoze i inzulinskih injekcija. No, jedno novo istraživanje otkrilo je kako takva djeca, uz pomoć ljubimaca, bolje obavljaju taj posao.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Texasu, a u njemu je sudjelovalo 29 bolesnika, u dobi od 10 do 17 godina, kako bi se testirala ideja da ljubimci takvoj djeci pomažu da se bolje brinu za sebe.

16-oro djece dobilo je akvarij, 5 dolara da kupe ribicu te instrukcije o njezinom hranjenju ujutro i navečer. Isto su tako zamoljeni su da provjeravaju svoje razine glukoze, u isto vrijeme kada hrane ribice. Jednom sedmično morali su i očistiti akvarij te pregledati sedmične razine glukoze sa svojim roditeljima. Preostalo 13-oro djece nije dobilo ribicu, ali im je obećana jedna na kraju istraživanja.

Nakon 3 mjeseca, istraživači su otkrili kako djeca, koja su se brinula za ribice tijekom istraživanja, sada puno bolje upravljaju brigom za sebe, jer im se značajno poboljšala razina hemoglobina A1C, što je veliki uspjeh. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,