Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bolest 21. vijeka i zvanično na listi Svjetske zdravstvene organizacije

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija je na ovogodišnjem samitu koji se održava u Ženevi, “sagorijevanje na poslu” i zvanično prepoznala kao hroničnu bolest.

Sindrom “sagorijevanja” Svjetska zdravstvena organizacija opisuje kao “hroničan stres na poslu koji koji nije na odgovarajući način tretiran”, i od ponedjeljka se nalazi u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti koju ova organizacija proširuje svake godine.

Preporuka da se sindrom “sagorijevanja” na poslu uvrsti u ovu klasifikaciju podnijet je prošle godine, od strane medicinskih eksperata, a globalno će biti prepoznat od 2022. godine, što znači da će sistemi zdravstvene zaštite i osiguravajuće kuće najkasnije do tada morati da počnu da prepoznaju, liječe i “pokrivaju” simptome i posljedice “sagorijevanja na poslu”.

Svjetska zdravstvena organizacija kao simptome “sagorijevanja na poslu” navodi hroničan osjećaj iscrpljenosti i manjka energije, mentalno distanciranje od posla koji osoba obavlja, praćeno negativnim osjećanjima i cinizmom u kontekstu posla i karijere, i smanjenu profesionalnu efikasnost. Napominje se i da se “sagorijevanje konkretno odnosi na fenomen u datom kontekstu i da se ne može primjenjivati na druge sfere života. (Daily Mail)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje