Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako ste na granici dijabetesa, nutricionisti otkrivaju koju hranu treba da konzumirate

Preuzmite sliku

Popularno

Poznato je kako hrana koju unosimo u svoj organizam ima velik uticaj na naše cjelokupno zdravlje.

Između ostaloga, namirnice koje jedemo doslovno mogu poboljšati, ali jednako tako i ugroziti naše zdravlje, zbog čega je bitno voditi računa o tome šta konzumiramo i koliko često. Kako donosi Eat This, postoje određene namirnice za koje nutricionisti tvrde da bismo ih trebali konzumirati što češće, a pogotovo ako se nalazimo na granici dijabetesa.

Dijabetes je ozbiljno stanje koje uzrokuje previsoku nivo šećera u krvi i mijenja nam život iz temelja. Kako bismo spriječili posljedice ovog stanja, nutricionisti tvrde da u svakodnevnu prehranu trebamo uvrstiti sljedeće namirnice. To su:

  • kvinoja

    mahunarke

    orašasti plodovi

    batat

    zobena kaša

    zeleno lisnato povrće

    tuna

    bijeli luk

    mrkva

    crveni luk

    Također postoje i namirnice koje bi ljudi s povećanim rizikom od dijabetesa trebali što više izbjegavati, a to su so, mliječni proizvodi koji sadrže visok udio masti, bijeli hljeb, tjestenina, pržena hrana, suhomesnati proizvodi, zaslađeni sokovi, energetska pića, konzervisano povrće, peciva, slatkiši i alkohol, prenosi Index.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,