Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

7 razloga zbog kojih vam šetnja baš više i ne pomaže kod mršavljenja

Nemojte se previše obazirati na one koji vam kažu da šetanjem ne možete izgubiti kilograme, ali stručnjaci predlažu da pripazite na nekoliko grešaka koje možda pravite, zbog kojih vaša uobičajena rutina šetnje više nije toliko učinkovita.

Iako pojedine studije pokazuju da se trčanjem brže gube kilogrami, puno je istraživanja isto tako pokazalo da od šetnje itekako ima koristi u gubljenju kila. Samo budite sigurni da ste najbolje iskoristili vrijeme provedeno u šetnji i izbjegli neke uobičajene pogreške koje umanjuju mršavljenje na takav način, prenosi Telegram.

A upravo ovo je sedam razloga, odnosno sedam pogrešaka koje vjerovatno činite, zbog kojih uobičajenom šetnjom više ne uspijevate izgubiti višak kilograma.

1. problem: radite istu šetnju svaki dan

Zašto je rutina ubojica gubitka kila? Bez obzira na to da li ste na traci za trčanje ili vani, ne bi smjeli zaboraviti kombinovati stvari. Tijelo se brzo adaptira na ono što radimo, već za 2 do 3 mjeseca. Poslije nekog vremena sagorijevat ćemo manje kalorija istom šetnjom nego na početku. Pokušajte unijeti raznolikost u hodanje. Izaberite nove rute ako hodate vani ili stavite teret oko nogu ili ruku ako ste na traci. Poslije tri mjeseca, pronađite neki novi izazov za tijelo.

2. problem: šetnja istim tempom

Šetnja istim tempom svaki puta kada hodate sagorjeti će masti, ali će se vaše tijelo ubrzo naviknuti i više ih neće trošiti. Pokušajte napraviti tempo raznolikim. Kombinujte šetnju, hodanje umjerenim tempom i brzo hodanje kad se počnete znojiti i duboko disati. Barem jednom sedmično pokušajte hodati oštrim tempom. Ili najbolje, kombinujte sva tri tempa u jednoj šetnji. Šetajte 2 minute, minutu hodajte umjereno, i onda trideset sekundi brzo. Ponavljajte tako 20 do 30 minuta.

3. problem: slabi trbušni mišići

Čvrsti trbušnjaci nisu samo taština. Ako su mekani bit će vam teže hodati brzo. Zbog slabih trbušnih mišića ne držite se dobro što čini okrugla ramena i pritišće pluća. Zbog toga je teško duboko disati, a možete istegnuti mišiće važne kod hodanja kao što su fleksori kuka i tetive. Ne samo da vam ne ide brzo hodanje nego riskirate i povredu. Uz to što trebate poraditi na poboljšanju pločica specijalnim vježbama, pokušajte i hodanje balansiranjem knjige na glavi. Tako ćete najbolje angažovati abdominalne mišiće.

4. problem: ne pratite šta jedete

Ljudi obično jedu više nego troše hodanjem i ako toga niste svjesni, nećete izgubiti kilograme. Pokušajte zapisivati sve što ste pojeli ili koristite aplikaciju My fitness pal, besplatna je. Pokazat će vam trebate li smanjiti unos hrane, trebate li više vlakana, voća ili povrća.

5. problem: predugački koraci

Ako vam je korak predug, to će vam umanjiti brzinu kretanja, a bez potrebne brzine ne možete potrošiti kalorije. Prilagodite dužinu koraka, podignite nogu i stavite je lagano naprijed tamo gdje bi prirodno pala. Pokušajte i sa drugom, ponavljajte ove korake dok vam se dužina koraka ne učini prirodnom.

6. problem: nošenje stare i pogrešne obuće

Ne možete daleko ni brzo hodati ako vas bole noge. Zaboljet će vas leđa, bokovi, potkoljenice, tabani. Kupite tenisice u sportskoj prodavnici gdje ćete dobiti savjet koja je najbolja cipela za aktivnost kojom se bavite. Uzmite one koje su za širinu palca duže od najdužeg prsta, čvrste pete, neka im je debljina potplata oko 2,5 centimetra i neka imaju bočno pojačanje. Hodate li puno, mijenjajte cipele svakih 3 do 5 mjeseci.

7. problem: ne pratite napredak

Ako ne pratite vlastiti napredak, teže ćete znati kada trebate nešto promijeniti. Bilježite vrijeme, brzinu i udaljenost. Svake sedmice, pokušajte poboljšati varijable. Na primjer, dodajte koju minutu svakodnevnoj šetnji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,